Куњадић: Контрола садржаја друштвених мрежа је у надлежности њихових власника

Танјуг
Куњадић: Контрола садржаја друштвених мрежа је у надлежности њихових власника

БЕОГРАД- Друштвене мреже је тешко контролисати а њихова контрола је у надлежности власника тих друштвених мрежа који доносе правила о томе које садржаје ће да објављују, а које не, изјавио је за Танјуг специјалиста за сајбер безбједност Горан Куњадић.

“Ми као посматрачи ту не можемо богзна шта да урадимо. Сматрам да би власници друштвених мреза требало да препознају негативне садржаје и да их забране, као што многи и јесу забрањени, попут говора мржње и слично”, оцијенио је он.

Одговарајући на питање да ли постоји могућност да су друштвене мреже и игрице биле инспирација за злочине који су се посљедњих дана догодили у нашој земљи, рекао је да таква могућност свакако постоји, али да је уз друштвене мреже неопходно додати и многе друге јавне медије као што је интернет, јутјуб.

Што се игрица тиче истакао је да оне могу да буду инспирација и навео да постоје игрице које су борилачке.

“Дешава се да се терористичке групе обучавају на тим игрицама, што је рецимо доказано за време постојања Исламске републике на Блиском Истоку, чији су припадници практично увежбавали нападе, тако што су ломили одређене ликове у тим игрицама”, рекао је он.

Поводом петиције да се после убиства у Основној школи “Владислав Рибникар” и појаве профила подршке дјечаку који је убио осам ђака и чувара у овој школи, у Србији укине ТикТок, поновио је да је забрана садржаја у надлежности власника те друштвене мреже.

“ТикТок као и друге садржаје на интернету технички није могуће забранити. Они могу да се забране у неком одређеном обиму, да се блокирају одређене ИП адресе, али до тих адреса се може доћи околним путем, тако да је забрана дефакто немогућа”, рекао је Куњадић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана