Културни предио Бача номинован за Унескову листу

Srna
Foto: printscreen

БЕОГРАД – Србија је данас предала номинациони досије "Културни предео Бача" за уписивање на Унескову листу свјетског културног и природног насљеђа, саопштено је из Министарства културе и информисања Србије.

У Министарству су истакли да је номинација предата Центру за свјетско насљеђе Унеска у Паризу од изузетног значаја за Србију, посебно имајући у виду да се први пут кандидује културни предио као нова категорија културног добра.

"На овај начин Културни предео Бача биће препознат као први културни предео у Србији, али и региону, чија изузетна универзална вредност превазилази националне оквире и који ће добити посебан вид међународне заштите у оквиру Конвенције о заштити светске културне и природне баштине", објаснили су у Министарству.

Културни предио Бача дио је јужног обода Панонске низије, природно омеђен током Дунава, а живот различитих људских заједница на том простору траје непрекидно од раног неолита до данас, што је више од 8.000 година.

"У нашој ери овај предео је био и важно гранично подручје и раскрсница путева између цивилизација које су га културно, социјално и економски обликовале", навели су у Министарству културе и информисања Србије, додајући да упис сваког локалитета на Унескову листу за Србију представља посебну част и признање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана