Куглер: Србију сматрамо Швајцарском Балкана

танјуг
Foto: танјуг

БЕЧ – Предсједник Јединствене Србије и шеф групе пријатељства са Аустријом у Скупштини Драган Марковић Палма разговарао је у Бечу са предсједницом групе пријатељства Аустрија-Србија аустријског парламента Гудрун Куглер, која је поручила да Аустрија Србију сматра Швајцарском Западног Балкана и подржава је на њеном путу ка чланству у ЕУ.

Марковић је са посланицом владајуће Народне партије Аустрије (ОВП) разговарао о јачању међупарламентарне сарадње, билатералних односа двије земље и пута Србије у ЕУ.

Он је информисао представницу аустријског парламента о актуелној ситуацији у Србији и региону, указујући на косовско питање, и нагласио да Албанци не поштују Бриселски споразум и стално изазивају нове тензије.

Захвалио је Аустрији на подршци европском путу Србије и замолио да се помогне у отварању поглавља, јер је Србија испунила све услове који су тражени од ње.

 "Донели смо све законе које су тражени за придруживање великој породици. Србија се данас разликује од оне Србије од пре десетак година. Данас постоји фискална и економска стабилност и сигурност. У самом врху смо по економским показатељима“, рекао је Марковић.

Он је нагласио да Србији не треба социјална помоћ ЕУ, већ жели да се поштује Устав наше државе, који осигурава људска права свих грађана, националним мањинама даје највећа права до сада и замолио да се не вјерује у то што, како је рекао, опозиција из Србије пропагира о угорженим правима, блокади медија.

Марковић је указао да у Србији послује више од 400 аустријских компанија, те додао да у Бечу студира највећи број српских студената који студирају у иностранству.

Посебно је истакао да је бројна српска дијаспора мост између двије земље. Пренио је поздраве предсједника Србије Александра Вучића и предсједника Народне скупштине Србије Ивице Дачића. Позвао је Куглер да на прољеће дође у посјету са бројном делегацијом у Србију. Подсјетио је на данашњи Дан примирја у Првом свјетском рату и рекао да оно сто је било лоше из тог времена треба ставити по страни и гледати у будућност, договарати економску сарадњу, појачати дипломатске односе.

 "Најсрећнији бих био када бисмо данас могли у Бечу да потпишемо споразум о нестанку ковида 19. Пошто је симболичан дан“, рекао је Марковић.

Куглер је рекла да смисао групе пријатељстава парламента сарадња двије скупштине у свим областима и захвалила се на позиву да посјети Србији и казала да је радо прихвата. Нагласила је да сарадња двије земље има историјску, економску, културну и људску дименизију.

Позвала је не само посланике из Србије да дођу у Аустрију, већ и српске компаније како би се дошло до размјене искустава.

"У Аустрији смо из 20. века пуно научили. Стравични злочини који су се догодили због нашег национализма су тема на чијем савладавању стално радимо. И у томе можемо разменити идеје“; објаснила је она.

За Аустрију је Србија веома важна земља и желимо брзо приступање ЕУ.

"Уочавамо брзи привредни развој Србије и радујемо се што можемо да пружимо и нашу подршку у томе", рекла је она. Подсетила је да у Аустрији живи велики број Срба, и да јој је важно да знају да у њој имају неког коме се могу да се обрате за сва важна питања. "Није неуобичајено данас у Европи имати две домовине. И Српска православна црква треба у Аустрији да се осећа као код куће и зато сам у сталном контакту са српском црквом и српским удружењима", додала је Куглер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана