Србија: Кућа у обручу набујале Студенице, нестао брачни пар

ГС
Србија: Кућа у обручу набујале Студенице, нестао брачни пар

КРАЉЕВО - Послије два дана и ноћи, током којих је киша непрестано падала на краљевачком подручју стање је, укратко речено, катастрофално.

Набујали Ибар носи са собом, све што је покупио у свом горњем току. 

Ријека препуна смећа излила се на обе обале у градском дијелу, у опасности је градско насеље Сијаће поље где је вода дошла до самих улаза у куће. 

Дуж ибарске магистрале према Рашки низ је одрона и оштећења на путу, вода тече ријеком али из бројних потока са обала испод брда. 

Село Церје практично је одсјечено, у Доњем Церју Ибар се излио поред жељезничке станице, а подивљала ријека Студеница пријети да се излије и у самом центру варошице Ушће.

Горе, у близини манастира, у атару села Ђакова ова ријека је дјелимично промјенила ток и тако ,,опколила" кућу у којој живи брачни пар Раде и Цмиљка Богојевић, обоје у осмој деценији живота.

Набујала вода дошла је до прозора куће, срушила један дио објекта, однијела им све пољопривредне машине а до угрожених људи, до поподневних сати нико, ни спасиоци нису успјели да дођу.

Посљедњи контакт са њим имао је њихов син Зоран у раним јутарњим сатима па се за њихове животе страхује...

Спасиоци МУП-а Србије око 15 часова успијели су да се из хеликоптера спусте на њихову кућу. Како сазнајемо један од спасилаца сишао је до прве плоче куће, али у овом објекту није затекао Богојевиће.

Због таквих посљедица обилних падавина Градски штаб за ванредне ситуације у Краљеву донио је одлуку о проглашењу ванредне ситуације на цијелој територији града.

– За сада имамо пријављену штету услед обилних падавина на територији Мланче, Студенице, Ушћа, Гледића, Годачице, Лешева, Стубла, Каменице, Јовца, Рибнице, у центру Краљева, али приоритет је да спасавамо животе људи. Сектор за ванредне ситуације је већ евакуисао четири особе са подручја Слатине, месна заједница Мланча  – истиче градоначелник Краљева др Предраг Терзић, који је и предсједник Градског штаба за ванредне ситуације.

Према његовим ријечима, након спасавања људи биће полако успостављани путни правци, а тек када све прође на ред ће доћи сумирање штете на осталој инфраструктури.


(Политика.рс)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана