Крушевац: Три рођене сестре из Крушевца у борби са корона вирусом

Срна
Крушевац: Три рођене сестре из Крушевца у борби са корона вирусом

КРУШЕВАЦ – Три рођене сестре из Крушевца заједно су дале допринос у борби српског здравства са корона вируса, и једна од њих Јелика Славковић (26), радиолошки техничар из крушевачке Опште болнице, у заједничко име поручује да за здравствене раднике нема уyмицања у оваквим ситуацијама.

Од почетка епидемије Славковић је радила са ЦОВИД пацијентима, као и њена сестра Магдалена Шћекић (36), инструментарка премештена на Инфективно одељење крушевачке Опште болнице, а у борби против корона вируса волонтерски им се прикључцила њихова најстарија сестра Катарина Николић (38), физиотерапет на дечијем одељењу физијатрије Опште болнице у Крушевцу.

Најмлађа од њих Јелика Славковић прича да је њена сестра Катарина Николић волонтирала у Цовид болници у Хали спортова где су били смештени пацијенти који су чекали други негативни тест и они са лакшом клиничком сликом. „Није било довољно људи. Катарина се јавила да волонтерски ради због мене и наше сестре Магдалене.

Катарина је била у Цовид болници у Хали спротова до њеног затварања прошле недеље“, каже Славковић.

Навела је да у почетку за њу и њене сестре све било трауматично, као и за већину становника Србије јер смо се сви, каже, сусрели са нечим што је било непознато, да су имале подршку родитеља, оца пензионера (65) и мајке (57) о која је она бринула што је, каже, додатно отежавало целу ситуацију јер живе заједно „Није им било пријатно, али свакако су били подршка“, рекла је Славковић и навела да је ризик свела на минимум тако што се изловала на другом спрату породичцне куће и додаје да није било лако остатии на висини задатка, а имати на уму одговорност да не угрозите себе и породицу.

„Нисмо били свесни у неким тренуцима кроз шта све пролазимо. Сада када се стишају емоције види се кроз шта смо све прошли“, рекла је Славковић.

Каже да је мобилни апарат са радилогије, где ради, био премештен на инфектологију где су све време снимали пацијенте који су били позитивни или сумњиви на корона вирус.

Радилогија је, наводи, функционисала све време као сат. „Људи су толико били вољни за сарадњу, главна сестра је посао организовала беспрекорно“, прича Славковић.

Ситуација је, каже, била сложенија на инфектологији где се највише осећао мањак здравствених радника и где је њена сестра Магдалена Шћекић премештена због мањка медицинских радника.

„Медицинске сестре на инфектологији су радиле седам, осам сати у скафандерима, маскама, визирима, где не смеш да једеш, пијеш и одеш до тоалета и ноћу су дежурале 12 сати. Њима је било најгоре“, испричала је Славковић.

Од три сестре само је најстарија стално запослена, док две сестре раде на одређено време и надају се да ће добити сталан посао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана