Кршење права Срба широм свијета на држављанство Србије

Срна
Кршење права Срба широм свијета на држављанство Србије

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Одбор за заштиту права Срба оцијенио је тенденциозном објаву о “увозу” сигурних гласова из Републике Српске за изборе у Србији у априлу, истичући да је ријеч о грубом кршењу права и покушају да се Срби из цијелог свијета одврате од подношења захтјева за пријем у држављанство Србије.

Поводом снимка објављеног на “Фејсбук” страници једног од лидера опозиције у Србији Драгана Ђиласа, Одбор наводи да се у коментарима на ову објаву у негативном контексту приказују припадници српског народа који су остварили право на држављанство Србије и даље желе остварити друга права која имају по том основу.

“Право на држављанство Србије Србима је обезбијеђено Законом о држављанству Србије који је донесен у вријеме када је власт вршила тадашња странка Драгана Ђиласа”, истичу из Одбора.

У саопштењу се подсјећа да Закон о држављанству Србије прописује да пунољетни припадници српског народа који немају пребивалиште на територији Србије имају право да буду примљени у држављанство без отпуста из страног држављанства ако поднесу писану изјаву да Србију сматрају својом државом и да им пријемом у држављанство припадају права која гарантују Устав и закони Србије.

“Наша организација је анализом података из различитих врста извора утврдила да изван Србије живи око 3.600.000 Срба и сваки Србин може стећи држављанство Србије, самим тим и сва права која са собом обезбеђује држављанство”, наглашава Одбор за заштиту права Срба, констатујући да објава снимка има и елементе кривичног дјела јер се пријети лицима због етничког поријекла.

Из Одбора поручују да до сада у историји Србије није било случајева да неко ко се изјашњава као Србин подстиче забрану остваривања права Срба у Србији.

Ђилас је на друштвеним мрежама објавио снимак за који наводи да је доказ о “увозу” сигурних гласова из Републике Српске за изборе у Србији у априлу, најављене за април.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана