Кривокапић: Испунио сам све што сам обећао митрополиту Амфилохију

Срна
Кривокапић: Испунио сам све што сам обећао митрополиту Амфилохију

БЕОГРАД - Црногорски премијер Здравко Кривокапић изјавио је да не зна да ли би блаженопочивши митрополит Амфилохије био задовољан оним што је учињено у Црној Гори, али да је испунио све што му је обећао.

Кривокапић је навео да је на његову експертску владу одмах када је изгласана кренула хајка незапамћена у Европи, а да је њему циљ био заштита православног живља, тако што ће се промијенити Закон о слободи вјероисповијести, што је и учињено.

“Ја нисам имао ниједан политички мотив. Мој мотив је била заштита Цркве, њене имовине и четири епархије”, рекао је Кривокапић за РТС и истакао да је ту своју обавезу испунио и да остаје само она везана за социјалну правду.

Кривокапић каже да је испунио све што је обећао блаженопочившем митрополиту Амфихолију.

“Остао је дио социјалне правде. Направили смо пројекте и оријентисани смо ка издизању живота, поготово оних који имају најнижа примања”, рекао је премијер Црне Горе.

Кривокапић каже да Црна Гора од Његоша није имала тако свестрану личност, као што је блаженопочивши митрополит Амфилохије који је оставио дубоки траг, те да је постала и духовна, што јој припада по насљеђу и историји.

“Треба да схватимо да живимо на простору на којем се разликујемо по много чему, али та разлика не треба да буде препрека да се обистини заједништво и деси помирење”, рекао је црногорски премијер, истичући да су подјеле дуго биле наметнуте и да се не могу преко ноћи минимизовати, али да толеранција треба да буде мјера живота.

На питање да ли би могао прошетати Цетињем са Његовом светошћу патријархом српским Порфиријем, Кривокапић је рекао да је то у овом тренутку скоро немогуће, али да ће доћи вријме када ће бити могуће.

“Мислим да је на Цетињу страст толико узаврела и не дозвољава да се све оно што је нормално и природно деси како би већина грађана у Црној Гори жељела”, додао је Кривокапић.

Кривокапић тврди да је изузетни интелектуалци, културни радници, пјесници, филозофи и велики број сликара не могу да дођу до изражаја јер је “наметнута игра у којој одређене структуре које су повезане са криминалом диктирају оно што се види на Цетињу.

Говорећи о темељном уговору са Српском православном црквом, за који је предложио да буде потписан на Цетињу, 30. октобра, на дан упокојења митрополита Амфилохија, а шо се није догодило, Кривокапић је рекао да као и у свакој другој уговорној релацији, постоје двије стране, а да је Влада Црне Горе урадила све што је до ње.

Кривокапић, који је допутовао у званичну посјету Србији, по доласку у Београд положио је вијенац поред спомен-плоче убијеном премијеру Србије Зорану Ђинђићу, рекао је да је осјећао обавезу да ода почаст човјеку који је био визионар и који је желио да Србија и регион буду другачији и да се окрену будућности.

Он је истакао да се у Црној Гори први пут десила демократска смјена власти и да она сада пролази кроз одређену транизицију.

Говорећи о томе да ли ће се српски писци вратити у школске књиге у Црној Гори, Кривокапић је рекао да министар просвјете, науке, културе и спорта ових дана припрема тим који ће преиспитати све што је било у систему образовања до сада и предложити рјешења за унапређење и стицање потребног нивоа знања.

“Убијеђен сам да ће сва велика имена која су нестала бити на правом мјесту постављена”, каже Кривокапић.

Кривокапић тврди да изјава специјалног изасланика америчког државног секретара за западни Балкан Габријела Ескобара да у Црној Гори свако постављење мора проћи америчку потврду, није тачна, те објашњава да морају да се пролазе одређене процедуре и испуне одређени стандарди.

Што се тиче пописа у Црној Гори, Кривокапић каже да је могуће да до тога дође сљедеће године, послије избора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана