Криминолог Стевановић: Плашим се да ово није први и последњи случај

ГС
Foto: K1

БЕОГРАД - Директорица Института за криминолошка и социолошка истраживања Ивана Стевановић изјавила је данас да пуцњава у основној школи Владислав Рибникар која се јутрос догодила, нажалост није ни први и посљедњи овакав случај.

Стевановић је за К1 рекла да су слике од јутрос свакодневница у Сједињеним Америчким Државама, додајући да је у питању такозвани ефекат "експрес лонца". 

"Плашим се да ово није први и посљедњи случај и да ћемо се са овим у будућности суочавати. Ако су заиста тачни подаци да је дјечак годинама био искључиван из друштва или на неки начин трпио 'булинг', то је лекција коју ћемо научити из овога, да у будућности радимо на систему вриједности и ономе што нам је заиста битно", истакла је Стевановић.

Како је казала, запањила је чињеница да је дјечаку тако лако било доступно оружје, као и начин на који је он дошао до њега, ушетао у школу са пиштољем са не знам ни ја колико метака и урадио ово у дворишту школе и учионицама.

Додала је да су прије 20,30 година постојали случајеви гдје су малољетници, добри ученици, чинили тешка кривична дјела о чему говори ефекат "експрес лонца", а та дјеца су убијала чланове породице због неке забране или лоше оцјене. 

"Ово је нешто што се никада није десило у Србији, али не могу да тврдим да се неће поново догодити. Живимо у времену које је потпуно другачије, нажалост у времену савремене технологије које су нам поред добрих ствари донијеле и неке јако лоше. Наша дјеца трпе велики притисак и од стране вршњака и од својих родитеља, од очекивања. Као да су заборавили да буду другарице и другови", рекла је она. 

Према писању медија дјечака који је пуцао вршњаци су звали "штребер", на шта је Стевановић рекла да нажалост више није примат да дјеца буду другови.

"Морамо као друштво и као држава да се вратимо корак уназад. Ради се о школи која важи за једну од елитних школа у Београду. Да ли смо довољно радили са том дјецом да буду другови и другарице? Не желим да окривљујем никога у овом тренутку, али морамо да поставимо питање шта родитељи очекују од своје деце" казала је она.

Како је додала хиљаде покушаја је било да се забране мобилни телефони у школама, али су родитељи били против.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана