Кријумчари за шверц наркотика користе нове методе - претварају кокаин у угаљ

Танјуг
Кријумчари за шверц наркотика користе нове методе - претварају кокаин у угаљ

 БЕОГРАД - Кријумчари, у покушајима да преваре полицију почели су да шверцују наркотике на нов начин и да их претварају чак и у угаљ, а према писању Вечерњих новости нови пренос дроге своди се на употребу сложеног хемијског поступка којим се кокаин претвара у угаљ, што су користили боливијски, мексички и колумбијски картели. Како се наводи, такав кокаин је изузетно тешко да се открије јер су му облик и боја готово идентични угљу, а хемијским поступком се уклања и карактеристичан мирис кокаина, што значи да не могу да га нањуше ни специјално обучени пси.

Такав кокаин се транспортује у врећама са џаковима правог угља, па је откривање дроге готово немогуће, међутим агенти америчке Агенције за борбу против наркотика (ДЕА) пратили су утовар, а потом и истовар са прекоокеанских бродова у португалској луци, а затим и пренос камионима до једне шпанске лабораторије, гдjе је из угља требало да се издвоји кокаин.

О "црном кокаину" обавештене су све полиције света, наводи се и додаје да постоје и други "маштовити" начини за пренос наркотика, попут стављања у желудац животиња - крава и паса, а познат је и "течни кокаин" - који се из чврстог претварао у течно стање, а затим се у њега потапала одjећа и предмети.

Истиче се да службеници Управе царина са Управом криминалистичке полиције МУП Србије и Службом за сузбијање организованог криминала, као и Безбjедносно-информативном агенцијом помно прате све савремене тенденције када је реч о кријумчарењу наркотика преко копнених граница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана