Крагујевац први град у Србији који гаси котларнице на угаљ

Танјуг
Foto: slobodnaevropa

КРАГУЈЕВАЦ- Грађани Крагујевца ће од наредне зимске сезоне имати квалитеније гријање и бољи квалитет ваздуха у граду, а министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић навела је да ће за 70 одсто бити смањења емисија угљен-диоксида, а сумпор-диоксид ће бити потпуно елиминисан.

Она је присуствовала данас почетку радова на замјени котлова старих преко 50 година новим најсавременијим котловима на гас. Укупна вриједност пројекта даљинског грејања у Крагујевцу, који се односи на замјену котлова и санирање депоније пепела у Крагујевцу, вредан је 18 милиона евра, а финансира се из кредита Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

„Квалитет ваздуха је један од главних приоритета министарства за заштиту животне средине и зато улажемо у овакве пројекте. Широм Србије мењамо котларнице на еколошки ефикасније енергенте. Заменом дотрајалих котлова на угаљ новим котловима на гас овде у Крагујевцу биће смањено аерозагађење у великој мери", казала је министарка.

Пројекат је, како је навела, резултат заједничког рада пре свега предсједника Александра Вучића, Владе, локалне заједнице али и грађана.

Она је подсетила на обећање дато грађанима Крагујевца прије годину дана да ће овај велики еколошки проблем бити ријешен, што се сада и реализује. Додала је да је модернизација котлова само прва фаза пројекта, а а ће у другој бити решен и проблем депоније пепела која се налази у оквиру градске топлане.

„Други део овог пројекта је затварање и санација пепелишта у оквиру крагујевчке топлане. Управо консултанти Европске банке за обнову и развој, захваљујући којој овај пројекат реализујемо, завршавају студије како би се испоштовали сви принципи циркуларне економије и како би овај пепео добио другу употребну вредност. Након тога крећемо у реализацију пројекта и избор извођача радова. Оно што је важно да заменом котлова неће више бити депоновања пепела", рекла је министарка.

Министарство, навела је, има одличну сарадњу са локалним самоуправама у Србији, а заједнички је циљ смањење загађења ваздуха.

Она је напоменула и да јединствени еколошки информациони систем функционише одлично и да је у претходних мјесец дана било преко две хиљаде пријава грађана, којима је захвалила што на овај начин комуницирају са министарством и указују на еколошке проблеме у својим локалним срединама

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана