Ковид болница у Новом Саду мијења намјену и постаје Дијализни центар

Танјуг
Ковид болница у Новом Саду мијења намјену и постаје Дијализни центар

НОВИ САД- Нови Дијализни центар Универзитетског клиничког центра Војводине, у наредном периоду почиње са радом у бившој ковид болници на Мишелуку, изјавио је данас Покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић.

Према његовим ријечима, дијализних пацијената у Војводини има више од 1.000, док је у Новом Саду око 300 таквих пацијената.

Податак да се дијализом ту лијечи више од 100 пацијената, јер имамо један дио пацијената на дијализи који се лијечи приватно, а што Фонд плаћа, имаће сигурно услове који су фантастични. Њихова безбједност ће бити вишеструка, задовољство да се налазе на оваквом мјесту и поред њихове тешке болести, а запослени су коначно задовољни што ће имати услове који су адекватни. Транспорт тих пацијената ће бити знатно лакши, изјавио је Гојковић.

Навео је и да ће један дио смјештајних капацитета бити остављен и за лежеће пацијенте у Клиничком центру Војводине.

Мислим да ћемо овим у потпуности заокружити проблем који смо до сада имали са лијечењем пацијената са хронично - бубрежном инсуфицијенцијом, односно онима којима бубрези не раде и који су зависни од апарата током цијелог свог живота и евентуалне трансплантације бубрега, казао је Гојковић.

Предсједник Савеза бубрежних инвалида Војводине Радослав Јовичић истакао је да је неопходно да Клинички и универзитетски центар какав је Нови Сад има зграду са адекватним условима за пацијенте.

Када већ морамо да будемо зависни од апарата, изузетно су нам битни услови у којима проводимо на апарату. Сваки други дан проведемо по четири сата на хемодијализи и услови који су били у прошлој монтажној згради су били заиста недостојни људи, али смо ипак дочекали ово. Ми смо 100 одсто инвалиди и оно што нама преостаје је да имамо удобнији, стабилнији и комфорнији живот, поред свих оних ствари које нам пружа медицина, пружају нам и овакви услови, закључио је Јовичић.

Процес реогранизације система здравствене заштите у Новом Саду биће настављен и у наредном периоду, а у току је и реконструкција постојећих зграда у оквиру Клиничког центра Војводине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана