Ковић: Запад намеће своје виђење српске историје

Срна
Foto: архива

БЕОГРАД - Професор историје на Филозофском факултету у Београду Милош Ковић сматра да многе ствари указују на усредсређен напор најутицајнијих западних земаља да наметну своје виђење историје српског народа. Ковић је на данашњој трибини "Рат у Украјини - шта значи српска неутралност" рекао да на то, прије свега, упућује ревизија историје Срба у западним медијима и стручној литератури.

Он је указао да је и у оптужницама Хашког трибунала видљиво често упуштање у анализе историје српског народа и наводе о његовој историјској одговорности. Ковић је навео да се тренд наметања историје огледа и у умањивању броја српских жртава и релативизацији одговорности за злочине у два свјетска рата, у забрани јавног дијалога о историји српског народа и у судском наметању "истина" о историји одбрамбено-отаџбинског рата од "колонијалне НАТО управе".

Он сматра да је циљ да се историја употријеби као средство оправдања освајачких амбиција и изградње нових, пожељних идентитета којима би били укинути постојање и сјећања српског народа.

"Ти процеси најбоље се виде у идентитетској политици западних великих сила у БиХ, од времена аустроугарске окупације, преко њемачке окупације у два светска рата и Титове диктатуре, до данашње НАТО окупације", навео је Ковић.

Према његовим ријечима, занимљиво је да се веома слични, истовремени процеси могу уочити у интерпетацијама историје Украјине и у идентитетској политици великих западних сила према тој земљи.

"Тамо се на овај начин поништава памћење, па и само постојање руског народа. И ту је циљ асимилација и уништење како би се олакшало политичко и војно покоравање. Чак су и корени ових настојања веома слични", оцијенио је Ковић.

Он сматра да у актуелним свјетским дешавањима Срби требају да сачекају и да не журе, али и да никако не попуштају када је ријеч о националним интересима.

"Треба се понашати реалполитички. Наш интерес је опстанак целог Косова и Метохије, опстанак Републике Српске у њеним дејтонским капацитетима, као и опстанак српског народа у Црној Гори. О свему може да се прича, али о овоме се преговарати не може", истакао је Ковић.

Научни савјетник Института за политичке студије Миломир Степић сматра да српски народ због своје будућности мора исправно да се опредијели у садашњем деликатном историјском тренутку.

"Српски чинилац не би смео да погреши и, ради неизвесног европског пута, заузме прозападну, односно антируску страну. Високу цену најпре би платила Република Српска", оцијенио је Степић.

Он је указао да је војном интервенцијом у Украјини Русија показала да је империја и да њен циљ неће бити само парцијалан, регионални, већ свеобухватан и глобални, а то је потискивање САД као досадашњег хегемона из Евроазије и редефинисање геополитичког система.

"Ако Русија постигне успех, логично је да се ефекат домина осети и на Балкану", рекао је Степић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана