Котарац: Приштина крши међународно право

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Француски политичар Андреја Котарац оцијенио је да влада самопроглашеног Косова ништа не ради без подршке Вашингтона, али да Србима неће моћи ништа да наметне, па ни аутомобилске таблице.

Котарац, високопозиционирани политичар странке Национално окупљање, рекао је да су Сједињене Америчке Државе створиле “државу Косово” и имају највећу базу у Европи.

“Ако Косово не буде прихваћено на свјетској сцени, па чак ни од свих земаља чланица ЕУ, не видим како ће моћи да наметне таблице, па чак ни одрживу будућност за себе и посебно своје становнике”, рекао је Котарац за “Вечерње новости”.

Котарац је рекао да се Косово римује са кршењем међународног права, Устава СР Југославије, Резолуције 1244 Савјета безбједности УН, Повеље УН о поштовању граница, употребом илегалног оружја, трговином органима.

Он је оцијенио да ЕУ у случају Косова може да посредује само независно од НАТО, те додао да се рјешење мора тражити увијек у складу са законом, прије свега у поштовању Резолуције 1244 и територијалног интегритета Србије.

Котарац пита како ЕУ са таквом одлучношћу може да брани територијални интегритет Украјине, а за Србију чини управо супротно.

“Од тога зависни кредибилитет ЕУ на глобалном нивоу”, додао је Котарац.

Котарац је поријеклом Србина и био је портпарол Мари Ле Пен за вријеме недавних предсједничких избора у Француској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана