Костадинова: У Србији 8,3% дјеце у апсолутном сиромаштву

Танјуг
Foto: Танјуг

КОПАОНИК - У Србији је 8,3 одсто дјеце у апсолутном сиромаштву, а 24,2 одсто у ризику од сиромаштва, изјавила је данас на Копаоник бизнису форуму директорка УНИЦЕФ-а у Србији Дејана Костадинова.

Она је напоменула да у Србији дјеца старости испод 18 година чине 17,3 одсто становништва и да јој је драго што су млади у фокусу и овогодишњег Копаоник бизнис форума. "Деца су драгоцени ресурс и потребна има је сва наша подршка", поручила је Костадинова.

Истакла је да је пандемија додатно погоршала положај сиромашне дјеце, а посебно на југоистоку Србије, где су деца у већем ризику од сиромаштва. Костадинова је рекла да се су у већем ризику од сиромаштва и деца у руралним областима, посебно домаћинства где је мајка незапослена или је завршила само основну школу.

"Одрживи развој почиње и завршава се децом и младима, они су наша и садашњост и будућности и посао свих нас. Један су од најзначајнијих стубова раста и просперитета сваког друштва".

Ово је посебно важно данас када су права дјеца и адолесцената под великом претњом и када напредак у остваривању индикатора и циљева одрживог развоја за дјецу касни због утицаја пандемије, климатским промијенама и хуманитарних криза".

Костадинова је рекла да је потребна друштвени уговор између влада и свих дијелова друштва и међународних организација да би се креирале једнаке прилике за дјецу и младе. Најважније је, истиче, да се за младе оствари правично и инклузивно друштво, приступ здравственој заштити, квалитетно образовање, дигитализација и дигитална писеменост, развој вјештина, менторство...

Каже да ће све то унапредити друштвене и економске изгледе земље и упозорава да у супротном сирмаштво дјеце има велике последице по њихов даљи живот и друштво. Та дјеца су, додаје, сиромашнија, лошији су ђаци у школи и имају после слабије плаћене послове. Ако не зауставимо циклус сиромаштава, цјена ће бити висока у економском, социјалном и политичком смислу, поручила је Костадинова. Напоменула је да је истраживање показало да у основној школи сваки четврти ученик у Србији није савладао добро основне вјештине читања и писања.

Поред тога, морамо да унапредимо квалитет обаразовања за тржиште рада, додала ја директорка УНИЦЕФ-а у Србији. Истакла је да на здравље дјеце лоше утиче загађање ваздуха услед климатских промијена и да би Србија могла 10 милиона долара да уштеди на трошковима социјалне заштите до 2025. године ако би се умањили трендови који дјецу излажу суспендованим честицама. "Тако да је климатска криза и криза права деце", упозорила је Костадинова и закљчила поруком: Данашња дјеца су лидери сутрашњице. 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана