Косовске снаге безбједности не могу на сјевер без одобрења КФОР-а

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Нови командант Кфора, мађарски генерал Ференц Кајари изјавио је да безбједносне снаге самопроглашеног Косова не могу бити распоређене на сјеверу без његовог одобрења и оцијенио стабилном тренутну ситуацију у јужној српској покрајини.

Он је нагласио да Кфор наставља да свакодневно спроводи свој мандат - који проистиче из резолуције Савјета безбједности УН 1244 из 1999. године, а информацију да Приштина планира да заузме Валеч на сјеверу, коју је изнијео предсједник Србије Александар Вучић није желио комантаристати.

“Моји задаци су да осигурам да међународне трупе Кфора и даље буду снажна и поуздана снага, као што су се доказале у прошлости. Мој примарни фокус – као команданта НАТО снага – јесте да држим војнике и способности спремним и способним да делују када је то потребно у складу са нашим мандатом УН и наређењима виших команданата”, рекао је Кајари за “Косово онлајн”.

Кајари је навео да Кфор има дугогодишњу, одличну сарадњу са Војском Србије, на свим нивоима одговорности, те да редовно разговара са начелником одбране Србије генералом Миланом Мојсиловићем.

“КФОР ће наставити да блиско сарађује и са Војском Србије и са косовским безбједносним организацијама на осигурању безбједности широм Косова. Тако ће се синхронизоване патроле са Војском Србије наставити дуж административне границе”, рекао је он.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана