Косовска полиција покренула план „Култи“ у циљу заштите СПЦ

Танјуг
Косовска полиција покренула план „Култи“ у циљу заштите СПЦ

ПРИШТИНА- Косовска полиција регистровала је пораст броја напада на имовину Српске православне цркве, због чега су повећане патроле на терену, а у марту је покренут и оперативни план дjеловања „Култи“, речено је из полиције.

У писаном одговору Косовске полиције за Косово онлајн, наводи се да је само од почетка ове године забиљежено 13 оштећења црквене имовине и покушаја крађе.

Како је прецизирано, од укупног броја пријављених случајева, девет их је су класификовано као случајеви тешке крађе, а четири као оштећења имовине.

Из полиције наводе да су у складу са својим надлежностима евидентирали и дјелимично процесуирали починице кривичних дјела.

„Након пријаве случајева на лице места су излазиле надлежне полицијске јединице, вршиле увиђаје и прикупљали материјалне докази који су представљани надлежном тужилаштву и координисане даље истражне радње. У одређеним случајевима идентификовани су извршиоци и против њих су поднете пријаве, а остали случајеви се и даље истражују”, додаје су у саопштењу.

С циљем спрјечавања напада на објекте Српске православне цркве, Косовска полиција примјењује посебан оперативни план дјеловања.

„Након повећаног броја пријављених случајева у марту 2021. године, Косовска полиција је покренула додатни оперативни план ''Култи'' који се спроводи на целој територији Косова, где је укључен већи број полицијских јединица са циљем превентивног деловања и откривања починиоца кривичних дела”, закључује се у одговору косовске полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана