Патријарх Порфирије заустављен на Мердару: Косовска полиција забранила улазак на КиМ

ГС
Foto: Танјуг

КОСОВСКА МИТРОВИЦА- Косовска полиција на административном прелазу Мердаре није данас око 14.30 часова пустила аутомобил са патријархом српским Порфиријем да уђе на Косово и Метохију, гдје се упутио упркос јучерашњем допису Приштине да му није дозвољен боравак.

Према документу генералне полицијске дирекције косовског МУП-а у који је Танјуг имао увид, одбија се улазак Првославу Перићу, како је свјетовно име патријарха Порфирија, у 14.25 на прелазу Мердаре. Наводи се да је патријарх дошао аутомобилом из Србије и да му се одбија улазак у складу са такозваним Законом о странцима и на основу одлуке Владе у Приштини.

Патријарх се, како преноси Косово онлајн, у аутомобилу неколико минута задржао на страни коју контролише косовска полиција, затим се окренуо и вратио назад ка Куршумлији.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је недопустиво да се српском партијарху Порфирију забрањује кретање, оцењујући да такво понашање власти у Приштини показује сву њихову свирепост и лудост.

-Да ли неко у 21. веку може да очекује да се једном верском поглавару као што је партијарх СПЦ забрани долазак у било који други део света ван Србије или унутар Србије - рекао је Дачић за Тањуг и указао да никоме није пало на памет да српском патријарху забрањује пролазак или долазак где год ишао.

Он је навео да је „срамотно ако патријарх треба да се обраћа да дође на територију дела Србије која је под привременом управом Уједињених нација, и то са намером да посети некадашње седиште СПЦ“.

-То се једино десило под тешким условима турске окупације када су протерали патријарха са КиМ - рекао је Дачић.

Дачић је подвукао да је такво понашање Приштине недопустиво.

Патријарх Порфирије саопштио је пошто му је забрањено да удје на Косово и Метохију да је кренуо у прво и најважније сједиште своје цркве како би уочи Божића био са својим народом, али да су врата његовог дома данас за њега закључана.         

"Као патријарх, кренуо сам у прво и најважније седиште своје цркве. Као свештеник, кренуо сам да будем са својим народом уочи најрадоснијег празника. Као грађанин, кренуо сам у своју кућу, у свој дом. Од тренутка када сам кренуо овим путем понављам: где год сам био ван Косова и Метохије, био сам у туђини. Једино сам на Косову и Метохији код своје куће.        

Данас су врата на мом дому за мене закључана и ја се молим Богу да откључа срца оних који су их затворили и да љубав Божића и рођења Спаситеља додирне ум и савест свих људи", поручио је патријарх на Инстаграму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана