Косово: Запаљена два камиона на барикади код Дудиног Крша

ГС
Foto: РСЕ

СЈЕВЕРНА МИТРОВИЦА - Током протекле ноћи непознате особе су запалиле два камиона на барикади на мосту на ријеци Ибар, код мјеста Дудин Крш у општини Сјеверна Митровица.

Барикада на мосту који спаја град  Митровицу са магистралним путем Митровица - Лепосавић постављена је прије два дана, заједно са барикадом у самом граду, у Бошњачкој Махали код Техничке школе.

За сада нема званичних информација о узроцима пожара.

Како јавља репортер Косово онлајна, на лицу мјеста се налазе припадници Еулекса.

Уклањање барикаде у месту Рударе, код Звечана, на магистралном путу Митровица - Лепосавић још није почело. 

Ту барикаду постављену прије 20 дана, чували су локални Срби.

Очекује се данас да  Срби почну да уклањају камионе и осталу тешку машинерију којима од  10. децембра држе у блокади  путеве на сјеверу Косова.

 

Одлука да се барикаде са путева уклоне донијета је синоћ након разговора представника косовских Срба са предсједником Србије Александром Вучићем, одржаног у Рашкој, варошици недалеко од границе са Косовом.

Услови за уклањање барикада створени су након што је Основни суд у Приштини јуче на захтев Специјалног тужилаштва Косова, бившем косовском полицајцу Дејану Пантићу затворски притвор замијенио кућним из здравствених разлога и због не постојања услова да ужива законска права која му као притворенику припадају. 

Пантић је синоћ пребачен у његову породичну кућу. Он се терети за угрожавање уставног поретка Косова и терористички чин због организовања напада на службенике Централне изборне комисије Косова.

Како је изјавио Вучић добијене су гаранције од ЕУ-а и САД-а да нема никаквих спискова Срба и да нико неће бити гоњен због организовања барикада на путевима.

Вучић саопштио је да је на синоћњем састанку са представницима Срба са Косова и Метохије у Рашки постигнута мала побједа, али да је свјестан да није крај проблемима.       

Вучић је навео да је сваки дан мира и стабилности шанса за будућност.         

"Ово је наша мала победа. Знам да нас чекају нови проблеми, али сваки дан мира и стабилности је шанса за будућност. За мене је Косово и Метохија Србија, а Срби са Косова и Метохије моја браћа и сестре, и ја ћу се борити и бићу уз њих, како год да буде. Ми морамо да будемо трпељиви и стрпљиви, али и одлучни, храбри и одговорни, како би сачували и животе и отаџбину.Наш циљ је увек био мир и да гурамо целу Србију напред", навео је Вучић на Инстаграм налогу "buducnostsrbijeav".

Српски представници су почетком новембра изашли из свих косовских институција због одлуке Владе Косова о обавезној пререгстрацији возила са старих, које је издавала Србија, на РКС таблице. Та одлука је одложена на неодређено због великих тензија на северу Косову и опасности од ескалације ситуације.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана