Петковић: Косово већ 14 година безуспјешно покушава да постане држава

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да самопроглашено Косово већ 14 година безуспјешно покушава да постане држава, поручивши да то самопроглашење за Србију остаје акт насиља и противправни акт отцјепљења.

"Зато је та независност неприхватљива. Већи део човечанства не признаје независност Косова, као и већи број земаља чланица УН", рекао је Петковић. Он је нагласио да је неопходно наћи компромисно рјешење за јужну српску покрајину. "Ако желимо да идемо напред, да се договарамо, да градимо нормализацију односа Београда и Приштине потребно је да у Бриселу, тамо где преговарамо, дођемо до компромисног решења, све друго води у заоштравање односа и на терену и на међународној сцени", рекао је Петковић за Тањуг.

Он је нагласио да, захваљујући предсједнику Србије Александу Вучићу, може да се каже да је Србија независна земља која самостално доноси одлуке и брани свој народ и бори се за Космет. "Наша ситуација није једноставна и наш маневарски простор је сужен, али се боримо и тражимо решења", истиче Петковић. Скупштина у Приштини је је 17. фебруара 2008. прогласила независност српске јужне покрајине Косово и Метохије као Република Косово противно Уставу Србије и резолуције 1244 Савјета безбједности УН.

Према резолуцији 1244 Савјета безбједности УН цијела територија Косова и Метохије, правно гледано, налази се у саставу Србије. Србија не признаје једнострано отцјепљење њене територије, прецизније аутономне покрајине под привременом управом УН у оквиру српске суверене територије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана