Косово: Трећи напад на имовину српских повратника за мјесец дана

Срна
Косово: Трећи напад на имовину српских повратника за мјесец дана

ПРИЗРЕН - Министарство за заједнице и повратак у привременој влади Косова осудило је вандалско паљење куће преминулог Србина у селу Новаке код Призрена, у које, како су навели, често долазе млађи Албанци и пљачкају малобројне српске повратнике.

Из Министарства су подсјетили да су непознати починиоци јуче, нешто послије 17.00 часова, у селу Новаке код Призрена у којем живи 15 Срба подметнули пожар у кући покојног Момира Станојевића.

Министарство напомиње да су малобројне комшије брзом рекацијом успјеле да угасе подметнути пожар, а да сз ватрогасна јединица и полиција након тога стигли на лице места и извршили увиђај.

“У село често долазе непозната лица, најчешће млађи Албанци, који нас провоцирају на различите начине, пљачкају и за то никоме не одговарају. Потпуно смо беспомоћни и незаштићени”, пренијели су из Министарства забринутост Срба из села Новаке.

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић подсјетио је да напади на повратнике у овом селу трају годинама, те посебно забрињава, како је навео, то што изостаје реакција надлежних институција и свеопште јавности на Косову.

“Вишеструке провале и крађе, данас паљење куће, шта је следеће”, упитао је Јевтић и изразио сумња да је циљ систематског уништавања и планиранх напада на Србе и њихову имовину застрашивање и протјеривање са Косова.

Ово је трећи у низу напада на имовину Срба у овом повратничком селу у посљедњих мјесец дана у коме је недавно обијено 13 кућа Срба - повратника.

Министарство за заједнице и повратак изградило је 67 кућа за повратнике у селу Новаке код Призрена. Први повратници вратили су се у село 2003. године, а данас их тамо живи 15 у десетак кућа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана