Космет: Положен камен темељац за градњу школе у сувом долу код Липљана

Srna
Космет: Положен камен темељац за градњу школе у сувом долу код Липљана

ЛИПЉАН- У Сувом Долу код Липљана данас је положен камен темељац за градњу школе у којој ће наставу похађати око четрдесетак српских ђака, а средства за изградњу у износу од 109.000 евра обезбиједила је општина Грачаница.

Ријеч је о објекту истуреног одјељења Основне Школе "Браћа Аксић" из Липљана површине 370 метара квадратних, у којем ће наставу похађати дјеца из Сувог Дола, Новог Насеља и Скуланева.

Камен темеља је положио градоначелник Грачанице Срђан Поповић, који је рекао да настоје да на цијелом подручју општине створе савремене услове за одвијање наставе, с обзиром да је до сада углавном извођена у прилагођеним објектима старим по стотинак и више година.

Он је истакао да је циљ руководстава ове општине да без обзира на резултат будућих преговора Приштине и Београда настави са развојем Грачанице у урбани центар и стварањем услова за одржив опстанак и повратак преосталих око 20.000 Срба, као и свих који желе да се врате.

Поповић је навео да је у овој години завршена адаптација објеката основних школа "Краљ Милутин" у Грачаници, "Кнез Лазар" у Доњој Гуштерици и објекта Основне школе "Миладин Мистић" у Лапљем Селу код Грачанице.

Директор Основне школе "Браћа Аксић" из Липљана Бобанка Мирић рекла је да је завршетак градње објекта истуреног одјељења у Сувом Долу предвиђен за 75 дана када ће почети опремање школе, како би до почетка новембра почело извођење наставе у складу са налозима Министарства просвјете Србије.

Она је у име мјештана српских села са подручја општине Липљан захвалила руководству општине Грачаница и руководству Српске листе који су родитељима и ученицима обећали да ће изградити школу у Сувом Долу и створити услове за одвијање наставе у складу са техничко-технолошким прописима који се примјењују у савременим урбаним срединама.

У Сувом Долу, Новом Насељу и Скуланеву удаљеним око три километра од Липљана живи нешто више од 1.000 Срба који се баве искључиво пољопривредом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана