Космет: Није настављена изградња пута Дечани-Плав

Srna
Космет: Није настављена изградња пута Дечани-Плав

ДЕЧАНИ - Радови на изградњи магистралног пута Дечани-Пећ кроз заштићену зону манастира Високи Дечани јутрос нису настављени. Изградња није настављена иако је градоначелник косовске општине Дечани Башким Рамосај у петак, 14. августа, најавио да ће радови бити настављени и да одлука о обустави радова, донесена на приједлог косовског премијера Авдулаха Хотија, важи до данас.

Рамосај је у објави на "Фејсбук" страници написао да Хоти мора обезбиједити рјешење након обуставе радова на изградњи пута Дечани-Плав.

"Држава мора обезбедити решење за катастрофу коју је створила у Дечану", написао је Рамосај.

Рамосај је истакао да се Хоти суочава са проблемом који траје 20 година и да је његово саопштење које је објавио на "Фејсбук" страници за сада "само упозорење".

Радови су обустављени послије интервенције братства Високих Дечана и Рашко-призренске епархије да се њиховим извођењем у заштићеној зони Високи Дечани угрожава стабилност цркве и манастирске имовине која је под заштитом Унеска.

Из Манастира Високи Дечани рекли су Срни да су увјерени да радови неће бити настављени будући да су добијене гаранције команде Кфора и италијанског контингента Кфора да то може бити учињено само уколико буду добијене све дозволе и сагласност Епархије рашко-призренске, као и високог савјета за специјално заштићене зоне чији је члан Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије.

Из привременог органа општине Дечани са сједиштем у Београду Срни је речено да "орган прати ситуацију и у консултацијама са братством Високих Дечана кабинету предсједника Србије и Канцеларији Владе Србије за Косово и Метохију благовремено ће прослеђивати информације и предлоге за заштиту имовине манастира Високи Дечани".

Из Команде Кфора Срни је речено да је командант Кфора Микеле Ризи послије одвојених састанака са руководством општине Дечани и братства Високи Дечани издао наредбу јединици која обезбјеђује манастирски комплекс Високи Дечани о забрани било каквих радова и забрани саобраћаја за тешке грађевинске машине "све до наредне наредбе" у Заштићеној зони манастира под заштитом Унеска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана