Кошаркашима и одбојкашима забрањен повратак у Косовску Митровицу

Срна, Танјуг
Кошаркашима и одбојкашима забрањен повратак у Косовску Митровицу

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Полиција самопроглашеног Косова није дозволила кошаркашима Трепче и члановима Одбојкашког клуба 028 Косовска Митровица да се преко административног прелаза Јариње врате кући, па су били принуђени да потраже смјештај у Рашки.

Предсједник Кошаркашког клуба Трепча Ђорђе Вучичевић рекао је да се његов тим од 15 играча, заједно са петорицом играча ОК 028 Косовска Митровица враћао из Трстеника, гдје су играли у оквиру другог кола српске лиге, али да синоћ нису могли да прођу административни прелаз Јариње.

-Чекамо од синоћ од 20 часова и онда смо били принуђени да потражимо смештај у Рашки. Смештни смо у мотелу из којег морамо да изађемо касније. Нас је 15 кошаркаша и пет одбојкаша, знамо да је прелаз блокиран. Сви смо заједно - рекао је Вучичевић за “Косово онлајн”.

Он је додао да не зна шта ће даље да раде.

-У тиму осим одраслих имамо и тинејџере, децу од 15 до 16 година, имам одговорност према њима и и према родитељима, треба их све негде сместити - навео је Вучичевић.

Косовска полиција забранила је јуче и дјеци из Рукометног клуба Мокра Гора из Зубиног Потока узраста од 12 до 15 година да након одигране утакмице у Александровцу, пређу административни прелаз Брњак и врате се кући.

Грађани на сјеверу Косова окупили су се и поставили барикаде након што је јуче ухапшен бивши полицајац Дејан Пантић, а полиција самопроглашеног Косова затворила је административне прелазе на Јарињу и Брњаку.

Ноћ је протекла мирно на сјеверу КиМ, који је и даље блокиран, што од стране грађана који су и јутрос по киши и хладноћи на барикадама, што од стране полиције.

Прелази Јариње и Брњак и даље су затворени и за пјешаке као и за возила. Саобраћај је затворен на главним путним правцима, а може се кретати једино споредним путевима, преноси РТС.

У мјесту Рударе, гдје је постављена прва барикада из правца Приштине према Рашки све до Лешка, односно пункта Јариње, има више барикада.

Барикада је постављена и на путу Митровица-Зубин Поток, према пункту Брњак.  

Они који долазе централне Србије могу једино преко пунктова Мердаре и јужније од њега.

Полиције има на свим прелазима Косовској Митровици и Зубином Потоку. Јутрос их је у већем броју било у насељу Бошњачка махала.

Код самих барикада налазе се војници Кфора, као и припадници Еулекса. 

Предсједник Српске листе Горан Ракић позвао све грађане на мир и суздржаност и апеловао на њих да не насједају на провокације.

-Свима нама је потребан мир, и наставак дијалога како би се дао простор преговарачима који би кроз дијалог дошли до решења ове ситуације а не кроз једностране потезе - рекао је Ракић.

У том смислу, додао је, желе да ухапшени суграђани буду пуштени, јер су сви свјесни да се ради о монтираним оптужбама, али захтијевају и да се спречи било какав упад косовских полицијских или других јединица на сјевер Косова и Метохије.

Еулекс: Наша патрола синоћ нападнута шок бомбом, нема повријеђених

Еулекс је у саопштењу потврдио да је синоћ код Рудара бачена шок бомба на њихову извиђачку патролу. Истичу да том приликом нико није повријеђен, а није причињена ни материјална штета.

Поручују да су тај напад, као и, како наводе, напади на косовске полицајце - неприхватљиви.

-Снажно осуђујемо насилна дјела која су починила наоружана лица на сјеверу Косова, укључујући и против међународне заједнице. Еулекс ће наставити да ради са одлучношћу да подржи стабилност Косова, у оквиру граница свог мандата - наводи се у саопштењу у којем се позивају косовске институције да починиоце приведу правди.

Амерички амбасадор у Приштини Џеф Ховенијер придружио се Еулексу у осуди напада.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана