Корисници Народне кухиње у Сјеверној Митровици са страхом иду по оброке

ГС
Foto: Косово онлајн

КОСОВСКА МИТРОВИЦА- Посљедњи упад полиције самопроглашеног Косова на сјевер изазвао је страх међу корисницима Народне кухиње у Северној Митровици који са зебњом пролазе кроз Бошњачку махалу како би узели оброке.

Директор Центра за социјални рад Соња Обрадовић рекла је да је посљедњих дана број корисника који долазе по храну смањен и да су људи уплашени због великог присуства полиције на улицама.

"Дневно дистрибуишемо око 50 оброка за тридесетак најугроженијих породица. Страх је присутан међу корисницима, па је у паду њихов долазак у Народну кухињу. Наши радници одлазе на кућне адресе наших корисника како би им однели храну", рекла је Обрадовићева за "Косово онлајн".

Владан Јовановић који ради у Центру за социјални рад истиче да ескалација насиља и повећан број полицајаца ствара тензије међу становницима сјеверне Митровице.

"Сва ова ескалација насиља и повећан број полицајаца из Јужне Митровице ствара тензије, како међу народом, тако и нама запосленима јер се бавимо послом, али не као сервис грађана, већ се сада бавимо малтене хуманитарном радом. Ми покривамо шест општина, Косовску Митровицу, Звечан, Исток, Ораховац, Пећ и Клину, па су наши корисници у страху да им се нешто не деси, због чега се ми трудимо да им оброке дистрибуирамо на дневном нивоу", објаснио је Јовановић.

Једна од корисница која је данас чекала своје оброке Снежана Костић каже да је уплашена, да жели мир и да не разумије чему оволики број полицајаца на улицама сјеверне Митровице.

"На путу до Народне кухиње пролазим поред великог броја полицајаца и осећам страх. Немам слободу да дођем до кухиње. Не знам шта они траже од нас, нека живи народ како треба, нек Свети Никола помогне свима, па и мени и мојој кћерки", рекла је Костићева.

Зоран Живковић, који као кувар дијели оброке корисницима социјалне помоћи, каже да не памти овакву ситуацију.

"Ја већ 18 година радим овај посао. Не памтим овакву ситуацију, ово је сад најтеже за кориснике и много њих је одсутно и од страха не долазе по своје оброке", рекао је Живковић.

Храну за кориснике припрема Студентски центар, а Народна кухиња се финансира из буџета Привременог органа, захваљујући којем кухиња ради упркос тешким условима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана