Копаоник бизнис форум: Процес "зелене транзиције" неповратан, али без брзог гашења термоелектрана

Srna
Foto: Telegraf

БЕОГРАД- Србија је неповратно покренула процес "зелене транзиције", али термоелектране неће бити затворене преко ноћи, јер би то угрозило снабдијевање грађана и привреде и довело земљу у енергетску зависност, рекла је министар рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић.

Она је на "Копаоник бизнис форуму" истакла да је започет процес трансформације Електропривреде Србије /ЕПС/ и других великих државних енергетских предузећа који ће бити настављен како би се кроз реформе увело професионално управљање и већа ефикасност њиховог пословања.

"Успели смо да покренемо неповратан процес зелене транзиције у нашој земљи. Морамо одговорно то да радимо и будемо свесни ограничења и полазне позиције, која је ипак незахвална по питању нашег енергетског микса, јер се више од 60 одсто ослањамо на енергију из угља", навела је Хандановићева.

Према њеним ријечима, циљ је да се убрза енергетска транзиција, али на одговоран начин, како тај процес не би ишао на уштрб енегетске независности и стабилности.

Она је нагласила да се транзицијом не смије угрозити снабдијевање енергијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана