Конгресменка Клаудија Тени подржала изјаву Вучића o КиМ

Танјуг
Конгресменка Клаудија Тени подржала изјаву Вучића o КиМ

ВАШИНГТОН - Конгресменка из Њујорка и копредсједавајућа српског кокуса у Конгресу Клаудија Тени поздравила је изјаву предсједника Србије Александра Вучића у вези са дешавањима на сјеверу Косова и Метохије, додавши да је насиље неприхватљиво.

- Искрено цијеним брзу осуду напада од стране предсједника Србије Александра Вучића. Владе Србије и Косова морају да се уздрже од реторике и акција које могу додатно да подстакну тензије. Већ мјесецима сам забринута због потенцијала за ескалацију насиља и третмана косовских Срба од стране косовског премијера (премијера привремених институција у Приштини) Аљбина Куртија - навела је Тени у саопштењу.

Додала је да је због тога раније овог мјесеца послала писмо Куртију у којем га је позвала да деескалира тензије и сачува права Срба на КиМ.

- Још једном позивам на потпуну заштиту људских и политичких права свих мањина на Косову, посебно српског цивилног мањинског становништва, истовремено позивајући Куртија да се придржава својих постојећих обавеза према Бриселском споразуму из 2013. године. То укључује коначно стварање Заједнице општина са српском већином - поручила је Тени.

Истакла је да обе стране морају да наставе да раде заједно на мирном рјешавању дугогодишњег спора, као и да администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена треба да обезбиједи проактивни ангажман САД на успостављању мира.

- Давно је прошло вријеме кад је требало да се обје стране врате за преговарачки сто и постигну напредак дипломатским путем на начин који обухвата нашу заједничку визију стабилног, безбједног и просперитетног региона западног Балкана - закључила је Тени.

Клаудија Тени је први пут изабрана за члана Представничког дома у новембру 2016. године, а раније је била једина Американка запослена у Генералном конзулату Југославије у Њујорку.

Била је посредница између АБЦ Спортс-а и југословенске владе уочи Зимских олимпијских игара 1984. године у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана