Кон: Ванредна епидемиолошка ситуација у Београду

Срна
Кон: Ванредна епидемиолошка ситуација у Београду

БЕОГРАД - Епидемиолог Предраг Кон оцијенио је да је у Београду ванредна епидемиолошка ситуација с обзиром да се већ дуже од седам дана дневно биљежи око 1.200 заражених вирусом корона.

 “У престоници је ванредна епидемиолошка ситуација јер је један на 1.000 становника активно оболео. Број новозаражених расте и у Новом Саду, Крагујевцу и Краљеву. Пратићемо ситуацију”, истакао је Кон, који је и члан Кризног штаба Владе Србије за борбу против вируса корона.

То што се болнице у Београду убрзано пуне, каже Кон, најпоузданији је показатељ да је интензитет активности вируса велики.

Он је указао да је велики број инфицираних који нису регистровани јер немају никакве симптоме.

“Критична ситуација настаје онда када нема довољно места у болницама и када мора да се реагује на различите начине, прављењем привремених, допунских болница. Међутим, ту се поставља питање опремања, кадра и услова за лечење пацијената”, додао је Кон.

Он каже да је сада шеста недеља од почетка пораста броја заражених и да би крива ускоро требало да се заравни.

Кон је рекао за Тањуг да очекује да ће измјене и допуне Закона о заштити становништва од заразних болести дати законски оквир за бољу контролу мјера самоизолације и кућног карантина.

Београд је данас, као и цијела Србија, оборио рекорд по броју заражених од вируса корона у једном дану. За 24 часа, од 2.823 позитивних на вирус корона, 1.423 је из главног града Србије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана