Кон: Вакцинисање се не препоручује трудницама и дојиљама

Танјуг
Кон: Вакцинисање се не препоручује трудницама и дојиљама

БЕОГРАД - Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да је сагласан са мишљењем да труднице не примају вакцину против ковида, јер се вакцине у самом старту никада не препоручују ни трудницама ни дојиљама.

"Временом се сазнају ти подаци код акциденталних случајева, када се жена вакцинише, а не зна да је трудна, па се онда види да ли има неке последице, тако да то долази временом. За сада, на самом почетку, свакако да се не препоручује трудницама.
Теоретски нема ниједног разлога против, али то не значи ништа. Нема ни доказа да ништа не може да делује на плод", рекао је Кон за РТС.

Кон, који је и члан Кризног штаба за борбу против вируса корона, навео је да се очекује да ће Србији у јануару бити на располагању више вакцина, "Фајзер-Бионтекова", "Спутњик пет", као и кинеска вакцина.

Што се тиче могућности да свако може да бира вакцину, он је објаснио да то зависи од дистрибуције и да је то јако динамичан процес.

"Како се бира вакцина? Она која је у том тренутку доступна је вакцина за вас. Тако бих ја то рекао и тако бих то решавао. Ниједна од ових вакцина о којима причамо неће бити присутна на тржишту уколико не добије одобрење Агенције за лекове и медицинска средства. Сам тај сертификат је доказ безбедности и сигурности и ефикасности вакцине", закључио је Кон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана