Кон: На 1,2 милиона вакцинисаних, само три случаја реакција

Танјуг
Foto: Архива

Пандемија може само вакцинацијом да се заустави, а када дођемо до 1,5 милиона вакцинасаних са двије дозе, корона вирус ће почети да губи потенцијал, изјавио је данас епидемиолог и члан Кризног штаба Србије др Предраг Кон.

Епидемиолошка ситуација је и даље неповољна. Укупна ситуација се погоршава. У Београду је јучерашњи број био 945, што је 37 одсто од укупног броја позитивних у Србији, и једино се у Београду број новозаражених на врло озбиљна начин подиже, рекао је Кон у емисији Уранак на К1 телевизији.

Додао је како постоји постепени пораст броја заражених од 27. јануара, као и стабилизација броја новообољелих, али на високом нивоу, што је све вријеме била заправо нестабилна ситуација.

– Ми из медицинског дијела Кризног штаба не можемо да гледамо како нам се пуне болнице и то сад знатно брже. То се на крају завршава врло тешким, па нажалост и смртним случајевима. У овој ситуацији када су нам љекари исцрпљени, када је заиста "дотјерало до дувара", ми морамо то да успоримо, а онда и зауставимо, паралелно са вакцинацијом – рекао је Кон.

Он је оцијенио да су резултати вакцинације у Србији за понос, али не дозвољавају опуштање.

– За сада имамо око 720.000 људи који су примили двије дозе. То је дупло мање да би било шта озбиљно осјетили. Кад дођемо до 1,5 милиона људи који су вакцинисани са обје дозе, може се очекивати да ослаби потенцијал вируса. Међутим, да бисмо стварно озбиљно престали толико да размишљамо о томе и имали стабилнију ситуацију, морамо доћи до три милиона вакцинисаних – нагласио је Кон.

Он је објаснио како нема мјеста страху од вакцина, јер је на 1,2 милиона укупно вакцинисаних грађана забиљежена само три случаја реакција на вакцину које је требало медицински пратити.

Указао је и на то да нема мјеста страху да вакцине могу правити проблеме у трудноћи, али треба бити опрезан.

– Нема вакцина направљених са живим корона вирусом, и самим тим нема могућности да вакцина штетно дјелује на плод или у току дојења, али на вакцинама пише да то још није истражено. Зато треба водити рачуна када треба да се прими вакцина – рекао је Кон.

Он се није изјаснио о томе да ли ће се на састанку Кризног штаба залагати да се скрати радно вријеме локала и угоститељских објеката, послије упозорења из Града Београда да ће то значити отпуштање великог броја запослених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана