Кон: Тренутно нема говора о давању треће дозе вакцине

Срна
Кон: Тренутно нема говора о давању треће дозе вакцине

БЕОГРАД - Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да тренутно нема говора о давању треће дозе вакцине против вируса корона, те додао да су неопходна истраживања да би се донијела одлука о томе да се јасно одреди коме се она даје.

Он је навео да нико у Србији не може да даје трећу дозу и да би начинио прекршај када би то урадио.

"Након клиничких истраживања биће јасно ко треба да прими трећу дозу у односу на узраст, за коју вакцину, да ли ће то бити наглашено и за људе са одређеним болестима или ће правило важити за све ако се утврди да немају антитијела", рекао је Кон за "Политику".

Он сматра да је потпуно непримјерено и непотребно да се сада сви тестирају на антитијела, додајући да само присуство или одсуство антитијела није довољан податак да би се рекло да ли је неко имун или није.

Кон је рекао да постојање антитијела потврђује само да нека особа има имунолошки одговор, али то не значи да онај ко уопште нема антитијела није заштићен, јер постоје други нивои заштите.

Он је подсјетио да пандемија траје више од годину дана и да је код више од 700.000 људи у Србији утврђено да су имали вирус, тако да су природним путем стекли имунитет.

Кон је навео да се процјењује да ће до 21. јуна у Србији бити вакцинисано 50 одсто одрасле популације и да ће проћи двије недјеље од добијања друге дозе вакцине.

"Тада ћемо постићи тај жељени имунитет. То се може догодити за неких пет до шест недеља. Зато треба бити стрпљив", рекао је Кон.

Он је навео да ће организација прослава бити могућа када 50 одсто популације добије обје дозе вакцине, те додао да је битно да се млади вакцинишу, као и да ће вакцинисани моћи безбједно на славља и матуре.

Кон је поновио да, иако Србија улази у бољу епидемијску ситуацију, она се још не може назвати повољном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана