Кон: Свеједно коју ћете вакцину примити, свака штити од короне

Г.С.
Кон: Свеједно коју ћете вакцину примити, свака штити од короне

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да је свеједно коју ће грађани вакцину да приме ако је она одобрена од Агенције за лијекове Србије.

Појашњавајући изјаву да ни вакцине које су тренутно достављене Србији нису утрошене, Кон каже да не сумња да ће се то урадити, али да "не треба да буде оклијевања". Додаје и да се нада распуштању Кризног штаба "што прије".

"Зашто то не би било могуће, мислим да је то жеља свих грађана. Са попуштањем ситуације постаје непотребно да кризни штаб постоји, институције треба да преузму свој посао", нагласио је Кон у емисији "Дан уживо" на телевизији "Н1".

Према његовим ријечима, реално је да ће кризни штаб бити потребан до половине године, барем медицински дио тог штаба.

Кон каже да је, говорећи о неискориштеним вакцинама, хтио да нагласи да је "организација јако битна".

"И кад немамо масовну количину вакцина. Али морамо да будемо спремни, да сваку количину коју добијемо, ја кажем 'поједемо', да се она што прије утроши, не само због потребе, већ да покажемо да смо спремни да се суочимо са масовном вакцинацијом", објаснио је Кон.

Додаје да не сумња да ће се то и урадити, али…

"Оно што ме је подстакло да то кажем је то неко оклијевање у медијима, везано за разговоре каква је која вакцина. То је нешто што сада није тема, тема је чињеница да долази вакцина, и то у великом броју, вакцине више врста, које су код нас добиле или ће добити одговарајућу верификацију о безбједности, било каква брига и страх од тога да ли ће вакцина бити боља или гора, једноставно није оправдана, иако је разумљива", казао је Кон.

Грађани би, међутим, жељели да знају да ли су све вакцине исте, да ли штите у довољној мјери.

"Оно што је гарант је чињеница да Агенција за лекове издаје цертификате. Ако се упустимо у разумијевање тих технологија, то становништво неће разумјети, а онда и сваки лекар има своје мишљење. На тај начин се дешава оно што није много корисно, а то је збуњивање грађана", оцјењује епидемиолог.

Сви ће бити заштићени коју год вакцину да приме, увјерава Кон.

"Грађани имају право да имају афинитета, поверења према свом лекару, имају право на бригу која их спречава да се вакцинишу. Оклевање може да буде губљење времена, јер је ово тренутак када ми треба да искористимо да стекнемо колективни имунитет. Дакле, свеједно је коју вакцину ћете примити…ако идемо у детаље шта је ко примио, почеће расправа коју 90 посто људи неће разумети", понавља Кон.

Како је рекао, ефикасност вакцине је код свих "90 и више процената".

"Очекујемо и кинеску вакцину, за једну већ имамо дозволу за широку употребу, а онда друга је добила дозволу за улазак", додао је Кон.

"Оно што је битно је да обезбедимо добровољност, нико неће терати оне који неће да се вакцинишу, обезбеђена је безбедност вакцине, и њена ефикасност, а биће обезбеђена и њена доступност", каже.

Кон је говорио и о томе да постоји план вакцинације, али да он треба да буде склон промјенама, у зависности од количина вакцине.

"Направљен је тај план, прво се вакцинишу запослени и корисници у старачким домовима, онда запослени у Ковид зонама, има читав низ приоритета за здравствене раднике", наглашава и додаје да је то даље питање за Национални комитет за имунизацију како ће се тај план и одвијати.

На питање када очекује да вакцина буде доступна свим грађанима, каже да "према информацијама које посједује, очекује да ће до краја јануара вакцине већ бити присутне у домовима здравља".

Повратак у школске клупе на вријеме

Кон каже и да не очекује да ће повратак ђака у школске клупе каснити, али да треба сачекати до 21. јануара, да се види каква ће ситуација бити.

Гост "Н1" каже и да се не очекује драстичан скок броја заражених у наредном периоду, јер није било организованих дочека Нове године и репризе.

"После Божића ћемо видети колики ће бити пораст, ја очекујем благи пораст броја заражених, али он се иначе јавља и код грипа увек после Божића, што је потпуно уобичајено", закључио је Кон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана