Кон: Све мере остају на снази

Танјуг
Кон: Све мере остају на снази

Епидемиолог Предраг Кон рекао је данас на сједници Кризног штаба да све мјере остају на снази и да није било говора о било каквом попуштању.

"Процена епидемиолошке ситуације показује да постоји стабилизација на високом нивоу, али се види и благи пораст који се може повезати са повратком са скијалишта, али и самом присутношћу британског соја који је доказан у више наврата", објаснио је Кон новинарима.

Рекао је да је Кризни штаб препознао предстојеће празнике као додатни ризик, посебно у ситуацији када још немамо вакцинисаност са двије дозе цјепива.

С тим у вези је подсетио да је заштита вакцином обезбјеђена тек када се прими и друга доза и прође најмање десетак дана послије тога.

Кон је апеловао да треба покушати да се ово стање не погоршава даље, а то је могуће само поштовањем мјера.

То се, каже, односи посебно на повећање контрола које се могу очекивати у наредном периоду и посебно празничном на планинама, скијалиштима.

Истиче, да ће контроле бити повећане и на местима која су препозната као мјеста заражавања, као што су угоститељски објекти.

"Чињеница је да морамо да издржимо још неко време док не стекнемо баријеру коју треба да стекнемо вакцином", подвукао је Кон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана