Кон: Ситуација критична, још има до италијанског сценарија

Срна
Кон: Ситуација критична, још има до италијанског сценарија

БЕОГРАД - Члан Кризног штаба епидемиолог Предраг Кон оцијенио је данас да је Србија у критичној ситуацији, посебно у Београду, гдје је епидемиолошка ситуација из ванредне прешла у катастрофалну јер, како каже, нема простора за даљи пријем пацијената због чега се превозе у друга мјеста.

Наводи да се пораст броја обољелих региструје и у унутрашњости Србије и да је мали број мјеста гдје ситуација није ванредна, али оцијењује да још има простора до тзв. италијанског сценарија.

“Видео се потенцијал вируса, далеко брже расте број оболелих него што је било на самом почетку, у првом таласу. Још има простора до тзв. италијанског сценарија и еластичност нашег здравственог система је нешто што је изузетно”, рекао је Кон за РТ Војводине.

Кон је у емисији Прави угао рекао да група свих директора ковид болница, заједно са министром на челу, направила систем отварања нових болница и проширивања капацитета какав он нигде није видио, нити учио о њему, али који функционише.

“У тим ситуацијама је два пута била затварана ортопедија на Бањици. Ми жртвујемо на другој страни делове система када отварамо ковид болнице, а смањујемо капацитете за лечење осталих болести. На крају ће да се види које су последице, нико не сме да каже да их неће бити”, рекао је Кон.

Изразио је мишљење да нећемо доћи у ситуацију да се неко врати, а да не може да му се пружи помоћ, те додао да вјероватно може да се деси да буде брже отпуштање обољелих од ковида.

Кон је рекао да је лоше то што Кризни штаб није успио да обезбједи да се спроводе мјере, али да је сама организација посла добро спроведена.

По свим информацијама са Кризног штаба, каже Кон, има свега довољно - од тестова и дијагностике, до самих лијекова, кисеоника.

Кон објашњава да је корона вирус ушао у породицу, да је прошао са мјеста заражавања, те да су сада закаснеле мјере када је требало екстремно нагло дјеловати на ноћне клубове, мјеста за забаве, славља, свадбе, рођендане који су се дешавали током читавог љета, па и септембра.

Кон истиче да је подршка која је дата у самом старту пандемије незаборавна у историји превентивне медицине Србије, али сматра да у овом тренутку подршке медицинском дјелу кризног стаба нема довољно.

На питање шта ћемо даље да радимо и да ли је дошло вријеме да се затворимо попут многих држава Европе, Кон каже да не вјерује да су се све те земље баш потпуно затвориле и да ми видимо све то само преко телевизије.

“Да снимите Београд у 22 час исто би видели, није било никога на улицама. То су сада процене да ли је потребно потпуно затварање или још скраћивати радно време. Струка је јасна - а то је забрана контаката и коришћење маски максимално”, закључио је Кон.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана