Кон: Ширење вируса зависи од људи, то неће ријешити ни Влада ни предсједник

Срна
Кон: Ширење вируса зависи од људи, то неће ријешити ни Влада ни предсједник

БЕОГРАД - Уз много више разумијевања и солидарности и само стриктним спровођењем мјера може се спријечити разорност још једног таласа, пика и повећања заразе вирусом корона, истакао је епидемиолог Предраг Кон.

Кон је поручио да све зависи од људи и да то неће ријешити појединци, Влада, предсједник, јер су они само у прилици да показују пут, траже и проналазе излаз, а резултат долази само са постојањем разумијевања и солидарности.

"Треба да се одлучимо... Да ли су нам важнија масовна весеља или да држимо заједно епидемију под контролом... Да ли је значајније да организатори свадби, музичари, продавци венчаница успешно раде, да спортски навијачи присуствују утакмицама, да ли су нам важнији масовни скупови и разни догађаји које волимо и у којима уживамо или су нам важнији животи људи и чување здравственог система Србије?

Да ли су нам путовања важнија од здравствене безбедности? Да ли и када је бесмислено ризиковати због окупљања која се данас могу уз мало више воље безбедно и јефтиније организовати онлајн /конгреси, конференције/? Да ли смо у стању да се као друштво још више адаптирамо, да држава помогне и онима којима до сада није, а објективно не могу због епидемије да раде", упитао је Кон.

Он је на свом Фејсбук налогу објавио да сви треба да се одлуче - да ли је теже спровести мјере обавезног ношења маски или свакодневно сахрањивати преминуле од ковида 19?

"А могли би заједно, уз много више разумевања и солидарности, само стриктним спровођењем мера да спречимо разорност још једног таласа, пика, повећања. Да га бар значајно ослабимо... Заиста зависи од свих нас", закључио је Кон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана