Кон: Предлог медицинског дела - кафићи до 18 часова на две недеље

Танјуг
Кон: Предлог медицинског дела - кафићи до 18 часова на две недеље

БЕОГРАД - Епидемиолог Предраг Кон изјавио је вечерас да је медицински дио Кризног штаба предложио да нова мјера у спречавању даљег ширења коронавируса буде скраћење радног времена угоститељских објеката до 18 часова, а која би, каже, била орочена на двије недjеље.



Кон је за ТВ Пинк истакао да на сједницама Кризног штаба није разговарано о увођењу полицијског часа, као ни о продужетку јесењег распуста.

Истиче да је медицински дио штаба сагласан у томе да су мјере које већ постоје добре и да би требало више да се поштују.

Те мјере су, подсјећа, обавезно ношење маски у затвореном простору, препорука да се маске носе и на отвореном простору посебно у пешачким зонама, правила о физичког дистанци и дезинфекцији у угоститељским објектима и радњама услужне дјелатности.

Кон истиче да и данашњи број заражених показује да бројке расту и додао да је у Београду најкритичнија ситуација јер је данас од укупног броја заражених 1.700 из престонице.

То је показатељ, додаје, да се мјере и даље не поштују, те да су потребне двије недјеље ригорознијих мјера, а које се прије свега односе на ноћне клубове, како би се “крива заравнала”.

Кризни штаб је, истиче, свијестан и економских посљедица појединих мјера, али, додаје, број заражених мора да се заустави како би болнички систем могао да издржи притисак.

“Немамо времена, бројке јако брзо иду горе, брзо се попуњавају болнички кревети, можемо да импровизујемо и тражимо додатни простор, али ће и даље бројке ићи горе”, указао је Кон.

Истакао је да на Кризном штабу ниједном нису говорили о увођењу полицијског часа иако би, каже, та мјера дала најбоље резултате што се у показало, наводи, у Француској, Белгији и Холандији.

Међутим, додаје, та мјера изазвали би велике економске и политичке посљедице.

Кон наводи да ни о продужетку јесењег распуста није било ријечи, јер се, каже, школска средина показала као одговорна.

“О продужетку распуста било је речи 6. новембра, ја сам то предложио, али остали део Кризног штаба то није прихватио јер су сматрали да је ситуација у школама стабилна. Међутим, примећен је све већи број заражавања и код деце, зато мислим да ће то бити једна од тема на наредним седницама”, каже Кон.

Када је ријеч о доласку наших грађана за вријеме празника, Кон је рекао да њима неће бити забрањен улазак у земљу, већ ће се, као и до сада, пријављивати и бити у надзорном систему који је уведен овог љета.

“Ту није могуће направити ништа драстично ново, једино што може да се уведе јесте обавезан ПЦР тест за наше грађане, али њима не може бити забрањено да уђу у земљу, док странцима може”, рекао је Кон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана