Кон: Ништа није прикривано од података; Лончар: Ја сам оставку написао

Г.С.
Кон: Ништа није прикривано од података; Лончар: Ја сам оставку написао

БЕОГРАД - Епидемиолог Кон рекао је да су подаци који се саопштавају подаци Института "Батут" и да никада није било прикривања података.

Кон је рекао да се сво подаци добијају из Института Батут и да су мјеродавни.

"Све што је објављивано је оно што је било доступно", рекао је др Кон.

Додаје да никада ништа од података није прикривано, посебно јер се у јавности спекулише за потпуно одвојене начине праћења.

Он је истакао да је могуће да је било знатно више смрти као посљедица епидемије коронавируса и истакао да је неопходно урадити ревизије како би се имала комплетна слика.

"Врло је битна прецизност у овом изажавању. Ја сам рекао на основу морталитетне статистике, али то људима није јасно, дакле ради се о процени, а не о нечему што је потпуно поуздано. Он је објаснио да је према одређеним подацима и прорачунима, могуће да је било знатно више смрти, али да је због тога потребна ревизија. Како је нагласо, ради се само о проценама", закључио је Кон.

Епдиемиолог др Срђа Јанковић изјавио да путем научних истраживања утврђено да је број обољелих и преминулих у свијету био већи од званичних података.

"То није неочекивано. Неке ствари се не могу утврдити на дневном нивоу, већ периодично. Ревизија је нешто што може да буде рађено после епидемије", истакао је Јанковић.

Министар здравља Златибор Лончар додао је да је обећано да ће ревизија бити урађена.

"У Србији се тестира највише у региону и на те резултате се не чека превише", истакао је он и додао да ће се урадити све да се максимално заштите грађани.

Он је додао да је његова оставка написана, како је рекао, у "одговру на предлог новинарке Н1"

"Јуче сам размишљао, предложили сте ми да поднесем оставку. Ја сам јуче написао оставку", рекао је Лончар, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана