Кон: Нереално је планирати дочек Нове године, сутра о мјерама

Танјуг
Кон: Нереално је планирати дочек Нове године, сутра о мјерама

БЕОГРАД - Епидемиолог Предраг Кон рекао је данас да је нереално очекивати да ће коронавирус нестати до Нове године и да је зато нереално планирати дочек, а да ће се о мјерама за предстојеће празнике разговарати сутра на сједници Кризног штаба.

"Људи желе да овога свега нема и то разумем, али га има и није реално да ће нестати до Нове године и није реално планирати дочек и очекивати да буде без мера. Мере ће највероватније постојати, да ли ће бити исте или чак ригорозније, видећемо сутра", истакао је Кон за РТС.

Он истиче и да нашим животима не управља Кризни штаб, већ коронавирус и указује да би најпаметније било да сви у својим домаћинствима прославе славе и празнике.

Очигледно је, каже, да је вирус имао велики потенцијал, али и да су мјере дале неки резултат.

"Не бисмо имали ово заравњење. Мере су дале неки резултат, али је све то спекулација. Док не видимо јасан пад дотле само можемо да се надамо", истакао је Кон.

Он каже и да су мјере које су предузете на граници најригорознијих и да је од тога ригорозније само ванредно стање и полцијски час и оцијењује да сутрашњи састанак неће ништа да промјени.

"Све мере су на снази, само треба да се поштују и питање је ригорозног контролисања и санкционисања. Нема ништа више, све је учињено у том правцу и то сад треба спровести", рекао је Кон.

Наводи и да је медицински део Кризног штаба потпуно јасно дао приједлог гдје се укључује пи-си-ар тестирање и карантин о чему ће сутра бити ријечи.

"Строга контрола спровођења мера је друга ствар. Има и продужења мера, о томе нећу прицати, колико дуго и зашто", истакао је Кон.

Упозорава и да ако неко игнорише све ово што се дешава и затвора очи и организује прославе и славља озбиљно крши закон.

"Та промена да се то квалификује другације, да је то кривично дело није у рукама Кризног штаба", закључује Кон.

Он је у Београдској хроници рекао да што се тиче градског превоза ишло се са тим да се смањи густина у превозу на половину и да се повећа број аутобуса.

Каже да је свакако већи ризик ако је аутобус пун и људи немају дистанцу од најмање метар и по.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана