Кон: Не верујем да ћемо попустити мере следеће недеље

Танјуг
Кон: Не верујем да ћемо попустити мере следеће недеље

БЕОГРАД - Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је данас да не вјерује да ће мјере против ширење корона вируса бити ублажене слиједеће недјеље, а да би разговори о ублажавању мјера могли да почну када почну да опадају бројеви, прије свега проценат позитивних у односу на број тестираних.

Он је за К1 телевизију рекао да тренутне бројке нису такве да можемо да се радујемо, да пораст броја новообољелих на дневном нивоу јесте стао, али се одржава на високом нивоу, и да не би било добро ако би се тако наставило.

“И даље имамо већи прилив пацијената у болнице него одлив. Активност вируса је веома висока, треба бити опрезан приликом размишљања о попуштању. Следеће недеље ће сигурно бити разговора о томе ако бројеви почну да опадају, али реално је да тога неће бити”, рекао је Кон.

Према његовим ријечима, постојеће мере дају резултате, али то није толико видљиво јер је епидемијски процес у највећем замаху.

Додаје да ће се резултати мјера видети брзо, можда већ наредне недјеље, али епидемија ће трајати још неко вријеме.

“Ситуација у болницама је веома тешка. Тренутна разлика између пријема и отпуста је 150 и докле год се то не уједначи, биће тешко”, рекао је Кон и додао да има много више смртних случајева него што је регистровано, будући да се званично пријављују само смртни случајеви у болницама и пријављени обољели.

Кон истиче да је здравствени систем на ивици опстанка и да му је неопходна “ињекција помоћи”.

Како каже, тренутно је највећи пренос вируса по кућама, односно преко младих који немају симптоме или имају благу форму вируса.

“Оно што видимо у болницама је врх леденог брега, свима треба потпора кисеоником. сада имамо преко 85 одсто људи на кисеонику. Проблем је сачувати живот у таквој ситуацији”, рекао је Кон.

Говорећи о новој, британској варијанти вируса, Кон каже да не постоји систем да се за сваког обољелог утврди коју варијанту има, али да се узимају узорци из одређених ковид болница и да су они показали да је 80 и 70 одсто случајева била британска варијанта.

“Да ли је тако у целој Србији, не можемо да тврдимо. Пре месец дана је било 30 одсто. Та варијанта вуруса је присутна још од краја децембра”, оценио је Кон.

Када се ради о вакцинацији, он је рекао да вакцинисање замењује заражавање јер је вирус толико у циркулацији да ћемо се сви заразити.

“Људи су ти који бирају вакцину или вирус. Он је тако јак да ће свакога стићи, можда не сада али за неко вфреме да, показао је снагу опстанка на планети”, рекао је Кон.

Како каже, до милион вакцинисаних са двије дозе значи да се штите животи, послије милион почиње протеривање вируса, а тек када се буде спустила активност вируса размишљаће се о повратку у редован живот.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана