Кон: Не мијењати много понашање када буде укинуто ванредно стање

Срна
Кон: Не мијењати много понашање када буде укинуто ванредно стање

БЕОГРАД - Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да не би требало много промијенити понашање након укидања ванредног стања, када је ријеч о избјегавању физичког контакта међу људима.

Кон је истакао да контакти омогућавају вирусу корона да опстане и што их мање буде било, краће ће трајати циркулација вируса у овом таласу.

"То што ће бити укинуто ванредно стање не значи промену читавог света. До сада смо се понашали тако да смо спречавали контакте, а сада се то зове избегавање контаката, нарочито за старије од 65 година и хроничне болеснике", рекао је Кон за Радио-телевизију Србије.

Говорећи о стицању колективног имунитета, Кон је рекао да не сматра да је уз оволике мјере и спречавање контаката "прокужена" популација у Србији и да би зато требало наставити са избјегавањем контаката јер је велики број људи остао осјетљив.

Кон је додао да још није донесено рјешење о отварању граница и да ће се вјероватно тражити да буду тестирани они који улазе у земљу, а мјере карантина или изолације зависиће од резултата теста. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана