Кон: Далеко смо од тога да најавимо крај епидемије

Танјуг
Кон: Далеко смо од тога да најавимо крај епидемије

БЕОГРАД - Епидемиолог Предраг Кон навео је данас „да смо далеко од тога да можемо да се опустимо и најавимо крај епидемије“, као и да је „страшно самостално укидање мјера“.

-Налазимо се у завршници, а најгоре је у самој завршници нечега да се догоди нека тешка форма болести, зато треба апеловати на људе да поштују мере - поручио је Кон за РТС.

Вакцинисаност је, како каже, недовољна и Србија не може да се пореди са земљама које имају више од 80 одсто вакцинисаних, па могу да размишљају о потпуном укидању мјера.

Према његовим ријечима, оно што се може претпоставити ако се пад позитивних настави да ће у другој половини марта број обољелих бити троцифрен.

-Оптимистички је оно што се може наслутити ако не дође до изненађења и појаве нових варијанти. Са омирконом смо, у овом таласу, видели блажу клиничку слику, али су старији попунили болнице и смртност се задржала на високом нивоу - навео је Кон.

Кон каже да су мјере на снази, али да стално треба опомињати, а циљ мјера је да се смањи пренос и убрза пад.

-Мере се код нас укидају самостално, то је страшно, али је реалност, то тражи велике анализе -рекао је Кон и нагласио да не можемо да се осећамо мирно као они који суд досегли 80 одсто обухвата вакцинацијом.

Кон наводи да је већ јасно ко треба да прими четврту дозу.

-Најлогичније је да се даје старијима, али како ћемо покренути, то је вечито питање. Антивакцинални амбијент треба да се потисне, јер ћемо се борити са овим дуги низ година - напомиње Кон.

Крајем ове недјеље биће две године од како је саопштено да је и у Србији потврђен први случај вируса корона. Од тог 6. марта 2020. године позитиван налаз теста имало је 1.908.272 грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана