Колико је долазак Руса промијенио економију Србије?

B92
Foto: Twitter

Осим глобалне економске и енергетске кризе која је потресла цијелу Европу, рат у Украјини је Србији донио и око 200.000 нових становника.

Толико људи је из Русије стигло у Србију од фебруара, а иако се процјењује да нису сви овде и остали, њихов долазак донео је значајне промјене, пише Еuronews.

Први утицај био је раст цијена изнајмљивања некретнина, што је погурало ионако високе цијене квадрата. Кирије у централним градским општинама су удвостручене, а станодавци су ланчано почели да дижу ренте и у осталим дијеловима града, а према подацима Републичког завода за статистику оне су веће за око 30 одсто у односу на прошлу годину.

Колико је значајан долазак Руса за српску привреду тек ће се анализирати, али тренутни подаци показују да он није занемарљив, с обзиром да су у години за нама у Србији основали више од 4.000 фирми и предузетничких радњи. Прилив нових становника увећао је и потрошњу, што је ланчано додатно утицало на раст потрошачких цијена.

Међу земљама које су отвориле своја врата таласу Руса који у посљедњих неколико мјесеци беже из своје земље, Србија је "испливала" као једна од водећих дестинација за технолошке фирме и високо квалификоване професионалце, пише амерички "Вол Стрит журнал" (ВСЈ).

Процијенује да је око милион Руса напустило своју домовину од 24. фебруара, када је почела рускавојна операција у Украјини. У првим данима рата Москве у Украјини Турска, Дубаи и Грузија примили су велики број Руса.

Међутим, многи од њих данас хрле у Србију, земљу која, како наводи журнал, жели да постане чланица Европске уније и ужива у бесцаринској трговини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана