Колико износи национална пензија у Србији?

ГС
Колико износи национална пензија у Србији?

БЕОГРАД - Поред тога што ће српски спортисти који кући донесу златну медаљу са Олимпијских игара добити 200.000 евра, њих у старости чека и национална пензија, односно око 250.000 динара мјесечно.

Право на националну пензију имају и они који освоје сребрну и бронзану медаљу, те тако од државе добијају око 210.000 динара (у случају сребра) и око 168.000 динара (у случају бронзе).

Поред тих случајева, национална пензија у Србији се додјељује и истакнутим појединцима из области културе, умјетности и спорта. Она се додјељује на приједлог државне комисије и представља доживотна, непреносива примања. Генерално, се крећу од око 84.000 динара, па и преко поменутих 250.000 динара.

Националне пензије почеле су да се додјељују 2006. године, на приједлог тадашњег министра културе Војислава Брајовића. Привремено су укинуте 2013. године, па су поново активиране 2021. на приједлог тадашње министарке културе Маје Гојковић.

Ово су конкретни услови за спортску националну пензију:

Као главни услов да спортисти добију примања у старости у Уредби о националним спортским признањима и новчаним наградама истакнуто је освајање златне, сребрне или бронзане медаље на Олимпијским играма, Параолимпијским играма, Шаховској олимпијади, свјетским и европским првенствима у олимпијским и параолимпијским спортским дисциплинама, као и свјетски рекорд у олимпијским и параолимпијским спортским дисциплинама, као и учешће у финалу Дејвис купа или ФЕД купа Међународне тениске федерације, пише Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана