Колико ће коштати векна хљеба након 1. јуна?

ГС
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Векна "сава" хљеба коштаће 54 динара и након 1. јуна када истиче важење актуелне уредбе којом је ограничена цијена хљеба.

Предсједник Уније пекара Србије, Зоран Пралица, каже да разговарају са представницима Владе и да се очекује да ова мјера буде продужена за још шест мјесеци, сазнају “Новости”.

Посљедња Уредба о обавезној производњи и промету хљеба од брашна тип 500 донијета је 1. децембра 2023. године и важи до краја овог мјесеца.

– Пекари су спремни за продужење овог акта. Што се тиче осталих пекарских производа, сада су њихове цијене прилично стабилне и не очекује се у наредном периоду поскупљење – наводи Пралица.

Влада је ограничила цијену хљеба да би заштитила стандард грађана, односно спријечила деформације у формирању цијена ове намирнице која је веома важна за снабдијевање потрошача, нарочито нижих социјалних категорија.

Уредбом је прописано да векна од брашна тип 500 мора да има најмање 500 грама и да је њена максимална малопродајна цијена 54 динара. Дефинисано је и да укупна стопа марже, која се обрачунава на нето фактуру цијене, не смије бити већа од шест одсто. Трговци, који продају векну “сава”, морају да имају најмање 30 одсто тог хљеба у својим продавницама.

У Србији до 31. маја важи и Уредба о ограничењу висине цијена основних животних намирница, а којом је .ограничена цијена брашна. Ова мјера се примјењује од 1. марта, и прописује да максимална брашно тип Т 500 не смије да кошта више 49,99 динара по килограму, док највиша цијена брашна тип Т 400 може да буде 54,99 динара. Уредба предвиђа да максимална количина тог брашна коју трговац на мало може да прода потрошачу у појединачној куповини је за оба типа по пет килограма, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана