Колев: Вјештачка интелигенција се све чешће злоупотребљава

Срна
Колев: Вјештачка интелигенција се све чешће злоупотребљава

БЕОГРАД - Професор београдског Факултета за безбедност и дипломатију Драган Колев сматра да је област вјештачке интелигенције потребно законски уредити на глобалном нивоу, јер се она све чешће злоупотребљава, те упозорио да ће њена све већа примјена довести до тога да се изгубе многе професије, као што је новинарство.

Он је указао на то да вјештачка интелигенција има изузетно висок ниво манипулације у области информација, наводећи да су медијске манипулације и до сада знатно утицале на формирање мишљења, али да је сада почела једна нова и опасна фаза.

"Људи више нису у стању да разликују истину од лажи. То ће бити јако злоупотребљено у причи која се зове индоктринација, манипулација, психолошка дејства. Биће пуно злоупотреба. Неће моћи да разликују шта је дезинфомација, а шта информација, шта је истина, а шта лаж", рекао је Колев Срни.

Према његовим ријечима, када те дезинформације буду једном пласиране - исправке неће бити.

"Када бациш перје из јастука тешко га је покупити. Ефекат је тешко умањити", рекао је професор доктор Колев.

Он је навео да вјештачка интелигенција има моћ, а да је свака моћ предмет употребе, али и злоупотребе.

"Постаје све опаснија. Максимално се користи простор који није правно регулисан. Управо стога она има велику моћ злоупотребе, а да људи тога нису свјесни", рекао је Колев.

Колев је нагласио да је вјештачка интелигенција озбиљна прича коју многи још узимају са резервом и нису свјесни гдје може одвести, додајући да има примјену у хибридном и психолошком рату, као и у маркетингу.

"Озбиљна је прича јер се види где то може ићи, посебно ако се иде на прављење хуманоидних људи - комбинације мозга и чипа и прављење оних који би, кад се отргну, могли постати господари целе приче", рекао је Колев.

Он је нагласио да провијава прича да се не треба плашити и да је потребно "само искључити струју".

"Али, ако они пређу на аутономну енергију, та прича постаје компликованија. Једног момента ће бити у могућности да програм прави нови програм, да се сам репродукује. То сада мало изгледа жилверновски и футуристички, али опасност за цивилизацију постаје све већа", рекао је Колев.

Он је нагласио да се повећава број извора пријетњи по човјека који се антрополошки није промијенио милионима година, док се цивилизација развијала и доносила добробит, али и оно што угрожава опстанак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана