Колеге и пријатељи опраштају се од Мериме Његомир

ГС
Колеге и пријатељи опраштају се од Мериме Његомир

БЕОГРАД - Многобројне колеге, пријатељи и поштоваоци опраштају се од познате пјевачице народне музике Мериме Његомир која је данас преминула у 69. години послије краће и тешке болести.

Мерима Његомир преминула је у 69. години од карцинома панкреаса. У народној музици оставила је неизбрисив печат, који ће трајати.

Предсједник Републике Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа породици Мериме Његомир, у којем се каже:

- Са великом тугом сам примио вијест о смрти Мериме Његомир, умјетнице раскошног гласа и талента, коју су вољеле многе генерације поштовалаца и љубитеља музике у земљи и у иностранству. Мерима је за собом оставила богат легат, чувајући богатство наше изворне музике, коју је промовисала наступима у неким од најчувенијих концертних дворана у Европи и свијету. Умјела је да удахне живот и готово заборављеном музичком благу, пјевајући на многим језицима, чиме је стекла поштовање и наклоност бројне иностране публике. Памтићемо је по несвакидашњем таленту, али и по скромности, по особинама врхунског извођача којима се издвојила у сам врх музичке умјетности. Изражавам најдубље саучешће породици, пријатељима, колегама и поштоваоцима наше Мериме. Нека почива у миру - наведено је у телеграму Вучића.

Како је истакао Предраг Пеца Поповић, Мерима Његомир је својим гласом афирмисала српску културу.

- Отишла је изузетна умјетница која спада у најзначајније интерпретаторе народне музике у Југославији и Србији и која је афирмисала нашу богату културну баштину - рекао је хроничар поп културе, Предраг Пеца Поповић.

Поповић је нагласио да је Његомир поштовала музику коју интерпретира.

- Од када је ушла у музику имала је племенити однос према сопственом таленту и богатој културној баштини коју је тим гласом представљала. Њен глас је претворио неке пјесме настале у другој половини 20. веијка у традиционале који ће остати бесмртни... - истакао је Поповић.

Према његовим речима, Његомирова је своје место пронашла међу најзначајнијим интерпретаторима народне музике у Југославији које критика често назива ведетама "српског сола".

- Његомир је својим гласом и односом према музици стала у ред са Предрагом Цунетом Гојковићем, Василијом Радојчић, Предрагом Живковићем Тозовцем, Томом Здравковићем...То су интерпретатори који су оживљавали најљепше у нашој народној музици и били обожавани од народа и стручне јавности. Мерима Његомир спада у сам врх наше народне музике - закључио је Предраг Пеца Поповић.

Од Мериме Његомир опростиле су се бројне колеге и колегинице, Лепа Лукић, Вера Матовић, Ана Бекута, Снежана Ђуришић, као пјевач Никола Роквић, преноси РТС.

Никола је објавио Меримину слику на Инстаграму, и испод ње написао дирљиве ријечи: Драга моја Мерима, нека те Господ пригрли у свом наручју! Нека ти је вечна слава.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана