„Коха“ тврди да је добила „нон-пејпер“ , Њемачка и Француска демантују да стоје иза тога

Танјуг
„Коха“ тврди да је добила „нон-пејпер“ , Њемачка и Француска демантују да стоје иза тога

ПРИШТИНА - Приштинска „Коха“ је, под ознаком ексклузивно, објавила да је добила такозвани „нон-пејпер“ који су наводно припремиле Њемачка и Француска, као заједничку иницијативу за наставак дијалога Београда и Приштине и његово закључивање коначним споразумом.

Лист наводи да није могао да потврди аутентичност тог незваничног документа, према којем ће се Србија и самопроглашено Косово међусобно признати, док су амбасаде поменутих земаља демантовале да ове двије државе стоје иза тога.

Према том „нон-пејперу“, био би створен „аутономни округ сјеверног Косова“, у складу са законима и уставом такозване државе Косово. Српска православна црква имала би „привилеговани статус“, док би се Србија, након ратификације правно обавезујућег споразума, била дужна да „не омета чланство Косова у међународним и регионалним организацијама“.

Наводи се да ће ове напоре подржати чланице ЕУ и САД, а да би процес требало да буде завршен прије краја фебруара 2022. године.

Према том „нон-пејперу“,  „аутономни округ сјеверног Косова“ имао би право регулисања законодавства на регионалној основи у областима економије, финансија, власништва над инфраструктуром, културе, образовања, здравства, социјалне заштите правосуђа, полицијске службе, урбаног развоја и европске сарадње, у складу са уставом такозване државе Косово.

Према плану, обухватао би територију градова Звечан са 35 села, Лепосавић са 72 села, Северну Митровицу и град Зубин Поток са 63 села.

Њемачки амбасадор у Приштини Јорн Роде негирао је ма „Твитеру“ да Берлин стоји иза такозваног „нон пејпера“.
- Такозвани њемачко-француски нон пејпер, који је објавила „Коха диторе“ је лажна вијест. Можда такав документ постоји, али сигурно није њемачко-француски - рекао је њемачки амбасадор.
Додао је да Њемачка у потпуности подржава дијалог Београда и Приштине под покровитељством ЕУ и њеног специјалног изасланика Мирослава Лајчака.

Потом је и француска амбасада у Приштини негирала да стоји иза такозваног „нон пејпера“.

Како је амбасада објавила на „Твитеру“, Француска и Њемачка нису извор докуменза.

-У потпуности подржавамо посредовање ЕУ и поздрављамо напоре које је у том правцу уложио Мирослав Лајчак - навела је амбасада на „Твитеру“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана