Коха: Република Косово уклоњена у коначном споразуму

Танјуг
Коха: Република Косово уклоњена у коначном споразуму

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Узајамно признавање, назив “Република Косово” и питање језера Газиводе, тачке су које су укључене, а касније уклоњене или промијењене у споразуму који су представницима Београда и Приштине представили званичници Бијеле куће у Вашингтону, пише приштинска ''''Коха диторе''''.


Промена је услиједила након што је Србија одбила да потпише документ који користи назив „Република Косово” и којим је требало да се обавеже на „узајамно признање”, наводи приштински лист.

Србија је такође успјела да наметне назив преговора у бриселском дијалогу, називајући их преговорима Београда и Приштине, додаје ''''Коха''''.

Како преноси Косово онлајн, у деветој тачки нацрта помиње се посвећеност страна да крену ка узајамном признавању, али је чак и та тачка преформулисана у коначном споразуму.

Приштински лист подсјећа и да је на конференцији за новинаре послије потписивања предсједник Србије Александар Вучић назвао уклањање поменутих тачака великом побједом Србије, док Приштина непрестано негира да је било промена у споразуму.

Напетости и сукобе у приштинској делегацији створиле су тачке у којима се говори о језеру Газиводе, наводи даље ''''Коха''''.

Извори ''''Кохе'''' кажу да је ову тачку прихватио премијер Авдулах Хоти, па је из тог разлога лидер АБК Рамуш Харадинај јавно иступио против потписивања документа.

Након што је Харадинај запријетио напуштањем коалиције, Хоти је затражио да се ова тачка преформулише у коначном споразуму.

Лидер Демократског савеза Косова Иса Мустафа то је негирао и назвао извјештавање приштинских медија неистинитим.

Мустафа тврди да формулација за Газиводе 4. септембра није претрпела никакве измјене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана