Ко су чланови групе Веље Невоље које је хапсило 300 полицајаца

Г.С.
Ко су чланови групе Веље Невоље које је хапсило 300 полицајаца

БЕОГРАД - У Србији је данас као бомба одјекнула вијест да је ухапшен Вељко Беливук, познатији као Веља Невоља и да су "пали" и бројни припадници његове криминалне групе која се терети за, како је речено на конференцији за медије МУП-а, најсуровија кривична дјела - убиства, отмице, диловање дроге...

Поред Веље Невоље, једног од најопаснијих људи београдског подземља, ухапшени су његова десна рука и најближи сарадник Марко Миљковић Маре, затим Милован Тадић, коме се суди за убиство, Борис Карапанџић, хулиган који је демолирао "Комитет", и навијач Александар Алексић, познатији као Сале Струја.

Како пише Блиц велика полицијска акција у којој је учествовало чак 300 људи почела је касно синоћ, а јутрос у зору је на неколико локација ухапшено 16 припадника криминалне организације. Беливук је ухапшен на Руднику, док је Миљковић "пао" у Београду.

Ухапшени су спроведени у Макиш, гдје ће бити саслушавани; само је Беливук најприје спроведен до свог стана, а потом до стадиона Партизана у Хумској улици. Полиција вјерује да је Беливук на стадиону имао штекове у којима је скривано оружје. На стадион су доведени и пси трагачи и они су већ сатима унутра.

Беливука су неколико пута изводили до марице, а потом га поново одводили у друге дијелове стадиона у Хумској.

Ко су ухапшени?

Засад је познато да су ухапшени Беливук, Марко Миљковић, Милован Тадић, Борис Карапанџић и Александар Алексић, познатији као Сале Струја. Имена осталих ухапшених и осумњичених за најтежа кривична још нису откривена.

Вељко Беливук, звани Веља Невоља: Криминалну каријеру је почео као вођа Партизанове навијачке групе "Јањичари". Држали су послове обезбјеђења у готово свим већим клубовима у Београду и за неколико мјесеци почели су да контролишу дистрибуцију дроге.

Послије неколико година је ова група, под вођством Веље Невоље, промјенила име у "Принципи", али није промјенила "основну дјелатност" - диловање дроге, рекетирање и друга, најтежа кривична дјела. Веља је убрзо постао један од главних људи подземља и започео је сарадњу са црногорским "кавачким кланом".

Прије неколико дана отворено је био и на састанку у Црној Гори са вођама овог клана - Радојем Звицером и Слободаном Кашћеланом. Беливук иза себе има оптужбу за убиство, за коју је касније ослобођен, пресуде за насилничко понашање, али сада је осумњичен за најтежа кривична дјела - убиство и отмице.

Марко Миљковић Маре: Познат је као десна рука Веље Невоље. Готово свуда су ишли заједно, па је тако прошле недјеље у Црној Гори покушана ликвидација обојице док су ишли ка аеродрому на повратку у Србију.

Беливук и Миљковић годинама уско сарађују, а њихова имена појавила су у оптужници за убиство Властимира Милошевића из 2017. године. Милошевић је тог јануара изрешетан у Улици 27. марта, а тијело је нађено на трамвајским шинама, недалеко од зграде у којој је живио. У оптужници је писало да је непознати убица испалио на Милошевића десет хитаца из "шкорпиона" с пригушивачем, од којих га је седам погодило.

Беливук, Миљковић и Мирко Којић су се најприје сумњичили за тешко убиство, али је у току истраге квалификација дела промијењена, па су се теретили као помагачи, а не извршиоци. Касније су ослобођени. У београдском подземљу се добро знало да је Миљковић најближи Беливуков сардник и да заједно раде све послове.

Борис Карапанџић: У јавности је постао познат када је "Блиц" ексклузивно писао о упаду хулигана и припадника Беливукове групе у клуб "Комитет" у Бетон хали, у Београду. Тада је група од петнаестак силеџија, наоружаних пиштољима и палицама, упала у клуб, тукла обезбјеђење, госте и демолирала цио објекат. Карапанџићу се сада поново суди за ово кривично дјело.

Карапанџић иза себе има и процес због саобраћајне несреће коју је изазвао 2019. године када је усмртио пјешака у Београду. Возио је "шевролет" и прегазио особу која је покушавала да претрчи ауто-пут.

Милован Тадић: Бивши шеф обезбјеђења клуба "Тилт", којем се и даље суди да је баш у тој улози насмрт претукао Слободана Вукића.

Сукоб у "Тилту" се догодио децембра 2015. године, када је Вукић изашао у провод с пријатељима. Око 3 ујутру је случајно оборио чаше на шанку и обезбјеђење га је избацило. Док су га држали и вукли, ударали су га по глави. Кад су га избацили, Вукић се вратио на улаз и викао: "Ко ме је ударао?" Тада је изашао Милован Тадић и шутнуо га ногом у стомак.

Вукић је касније превезен у Ургентни центар гдје је утврђено да му је пукла слезина и оштећена јетра. Пао је у кому из које се више није будио. Преминуо је увече на Божић 7. јануара 2016. године.

Александар Алексић, познатији као Сале Струја: Познат као један од навијача који је још 2013. године са Вељом Невољом и остатком групе упао у кафић "Hollywood" у Београду, који је био у власништву Александра Вавића, такође вође групе навијача.

У то вријеме Вавићева група "Алкатраз" била је у сукобу са "Јањичарима" који су се борили за превласт на јужној трибини. Вељина група тада је демолирала Вавићев локал.

За шта су оптужени?

Како је МУП саопштио, ухапшена група осумњичена је за најтежа кривична дјела - убиства, отмице. Осумњичени су и за диловање дроге, посједовање нелегалног оружја... Како сазнајемо, Беливук је осумњичен и за убиство навијача Црвене звезде Здравка Радојевића!

На конференцији за медије је саопштено да је Веља Невоља предводник криминалне групе која је одговорна за серију намонструознијих злочина у посљедњих 10 година и да су се све вријеме крили иза навијачке групе Партизана.

- Напомињем да то нису никакви навијачи, већ обични криминалци и ми ћемо доказати сваку појединачну улогу од њих - рекао је Веселин Цмолић, замјеник наченлика УКП и вршилац дужности СБПОК-а.

Министар полиције Александар Вулин рекао је да је ухапшено 17 припадника групе коју је предводио Беливук.

- Ову групу основано сумњичимо за убиства, изнуде, отмице, диловања дроге. Србија неће дозволити да се створи нови "земунски клан" - рекао је Вулин.

Покушали да униште доказе

Како је "Блиц" објавио, припадници ове криминале групе су ухапшени док су били на путу да запале аутомобиле које су користили током извршења кривичних дјела. На овај начин покушали су да прикрију материјалне доказе.

Бројни материјални докази пронађени су у штек викендицама које је користила ова криминална група.

Испред просторија УКП и СБПОК у Макишу данас је током довођења осумњичених припадника криминалне групе Вељка Беливука довезен и џип популарног репера Стефана Ђурића Расте.

Због чега је довезен џип репера који је прошле недеље изашао из затвора, у ком је провео четири мјесеца због посједовања марихуане, засад није познато. Поједини медији објавили су да је Беливук мјесецима рекетирао Расту, али потврде ове информације још нема.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана