Ко је Љуба вођа банде ухапшене у Београду: Извео највећу пљачку у историји Британије

Г.С.
Ко је Љуба вођа банде ухапшене у Београду: Извео највећу пљачку у историји Британије

У Београду је данас ухапшено шест особа: Ј. Р., М. Р., Е. Р., И. Р., Л. Р. и М. Н. због сумње да су новац који су прибавили Љубомир Радосављевић и Р. К. Р. "прали" на начин да су улагали у куповину скупоцјених некретнина на територији Србије, као и луксузних путничких возила и на тај начин покушали да илегално стечени новац интегришу у легалне новчане токове, пише Блиц.рс.

Прича о њему почиње одавно. Радосављевић је живио у Великој Британији и имао комшије које нису знале његово право име иако је живио у четвороспратници са базеном са супругом и дјецом.

Новац од којег је себи могао да приушти лагодни живот, према папирима зарадио је захваљујући вођењу бројних ауто-компанија и гаража у свом власништву.

Он међутим није био угледни бизнисмен.

Испред виле у којој је живио имао је колекцију аутомобила: "ауди" вриједан 58.000 фунти, "порше кајен" вриједан 55.000 фунти и BMW вриједан 24.000 фунти.

Украо надимак од адвоката

Радосављевић је надимак Алфредо Линдли украо од водећег перуанског адвоката Алфреда Линдлија. Осим имена украо му је и датум рођења.

На самом врху организоване групе која је починила низ пљачки налази се управо Љубомир Радосављевић.

Он је осумњичен да је организатор серије вишемилионских пљачки луксузних кућа познатих личности у Лондону.

Међу његовим жртвама су богата насљедница Формуле 1, Тамара Еклстон, кћерка оснивача Барнија Еклстона, некадашњи енглески репрезентативац у фудбалу Френк Лампард и његова супруга Кристин, као и породица покојног предскедника ФК "Лестер ситија", Вичаија Шриваданапрабе који је проке неколико година погинуо у паду хеликоптера.

Провалом у вилу Тамаре Еклстон, Радосављевић и његова банда су украли готовину и накит у вриjедности од 26 милиона фунти, што је била највећа кућна провала у историји Велике Британије. Она је за вријеме пљачке, која се догодила у децембру 2019. године, са супругом и ћерком била на одмору у Финској.

Убрзо након пљачке, чланови банде су ухваћени како славе уз ручак од 750 фунти. Тројица мушкараца су осуђена за провалу.

Једино када се сумњало да је Радосављевића правда коначно сустигла јесте 2017. године када му је одузета имовина, укључујући скупу колекцију аутомобила и затварање кафића.

Пљачка је начин живота породице Радосављевић

Радосављевићеве методе и његово напредовање кроз криминално подземље, од дјетињства у Обреновцу до доласка на Интерполову листу "најтраженијих" бјегунаца, несумњиво имају филмски квалитет, баш као и италијанска мафија са којом, како се сумња, има јаке везе. 

Наиме, његов клан има озлоглашену репутацију широм Балкана. Радосављевић је добио име по свом дједу Љубомиру, који је обучавао локалну дјецу да краду, а потом их слао у походе на куће богаташа.

Син Драган га је ипак надмашио, па је три године провео у грчком затвору због крађе злата током осамдесетих година.

- Драган би се вратио из иностранства и рекао дјеци – погледајте шта имам након што сам опљачкао неколико кућа. Он би својој дјеци показао много новца и рекао им да ако желе да буду успјешни и имају новац као он, они би да уради исто што и он - рекао је за "Daily mail " близак познаник из Београда.

Кад би се млади Љубомир са пљачке вратио празних руку, отац би га немилосрдно тукао. Љубомир млађи се први пут суочио са законом након што се са родитељима преселио у Италију када је имао 10 година. Ухваћен је усред провале. Мало ко је, чак и у његовој породици, могао да замисли да ће једног дана постати један од најтраженијих бјегунаца у Европи.

У Италији су Радосављевићи успоставили контакте са припадницима организованог криминала и мафије и изградили криминалну мрежу иза бројних лажних компанија, укључујући и ауто-куће које не постоје.

- Увијек је носио одијело и изгледао је као угледан, паметан бизнисмен - рекао је комшија који га је познавао као "Алфреда".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана