Ко је компанија Хендерсон, која се бави транспортом новца на КиМ

Танјуг
Foto: Агенције

ЛОНДОН- Британска компанија "Хендерсон" која се бави заштитом имовине и коју годинама већ ангажује Београд за транспорт новца на КиМ, на Косову и Метохији послује пуне 24 године и како се наводи на њиховом званичном сајту "покренута је 2000. године као подршка мисији Уједињених нација на КиМ".

Компанија са сједиштем у Лондону, која има споразум са Народном банком Србије, тај посао обавља тако што на административном прелазу преузима новац према стриктно предвидјеним процедурама и са свим неопходним папирима и у специјализованим возилима га превози у трезор у Лепосавићу.

На сајту компаније наводи се да "Хендерсон Риск Лимитед" пружа рјешења за пословне ризике за клијенте који послују у изазовним окружењима или се суочавају са значајним пријетњама које се појављују.

"Имамо репутацију за ефикасну, компетентну испоруку и на оперативном и на стратешком нивоу. Пружамо рјешења за физичку безбједност од 2000. године. Наши клијенти су различити, али укључују амбасаде, рударске компаније, банке и инфраструктурне пројекте", наводи се на сајту компаније.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изнио је током свог излагања на ванредној сједници Савјета безбједности УН изнио тврдње да Србија преноси џакове новца на КиМ и тако наводно подржава кривотворење и прање новца, и криминалне активости, што је негирао предсједник Србије Александар Вучић и истакао да транспорт новца званично врши британска компанија Хендерсон.

"Сликовито ћу вам показати ситуацију на једном примјеру и све ће вам бити јасно. Овдје је речено да Срби доносе џакове преко администравне линије, а неки би рекли преко граничне линије и да тако вршимо велики утицај на криминалце на сјеверу и другим дијеловима КиМ", рекао је он у реплици Куртију и  додао да то није тачно јер тај посао обавља британска лиценцирана компанија Хендерсон и да када се зна да су Британци признали независност Косова, а Србија их је ангажовала, сви могу да виде колико је све то транспарентно.

Како је рекао, када је ријеч о суспензији динара сви могу да знају да је Приштина зауставили возило којим управља компанија Хендерсон и да је то новац за плате и пензије и за кориснике социјалних давања.

Подсјетимо, и Канцеларија за КиМ и Народна банка Србије су недавно објаснили да се транспорт динара на КиМ уз помоћ британске фирме "Хендерсон" обавља по стриктно прецизним процедурама које се примјењују годинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана